De mensen in de resorts op Kefalonia weten niet wat ze missen

Het Griekse eiland Kefalonia staat niet te boek als een van de grote vakantiebestemmingen. Volkskrant-verslaggever Haroon Ali ontdekte met barbier Andreas (en zijn 4x4 jeep) de andere kant van het prachtige eiland.

Lekker luieren op het strand van Kefalonia Beeld An-Sofie Kesteleyn
Lekker luieren op het strand van KefaloniaBeeld An-Sofie Kesteleyn

Grote kans dat u het Griekse eiland Kefalonia alleen kent van Captain Corelli's Mandolin. Het boek van Louis de Bernières gaat over een verscheurende romance tijdens de Italiaanse en later Duitse bezetting van Kefalonia in de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de grote aardbeving van 1953. Nicolas Cage en Penélope Cruz spelen de hoofdrollen in de gelijknamige film uit 2001, die ook op het eiland is opgenomen. De cast en crew aten toen iedere avond bij de Paradise Beach Taverna in het dorpje Agia Efimia, genietend van de gegrilde vis en het uitzicht op de fonkelende lichtjes van de baai.

Paradise Beach is een klein restaurant met een vrij smal terras, maar het eten is er zalig, zonder onnodige fratsen. De filmploeg nam iedere avond drie rijen tafels in beslag, weet een ober ons te vertellen. 'Het nieuws verspreidde zich snel op het eiland. Binnen de kortste keren stonden hier honderden mensen die op de foto wilden met Nicolas Cage. Het was een chaos, want er was geen beveiliging.' Het restaurant wordt nog vaak bezocht door toeristen die het boek of de film kennen.

Kefalonia is een populaire bestemming onder zonaanbidders met een beperkt budget, die een weekje of twee willen niksen in een van de vele all inclusive-resorts. Het is met 773 km2 ook het grootste Ionische eiland, dus je hebt echt een auto nodig om het eiland te verkennen. De trage zigzagritjes lonen de moeite, want het landschap is ontzettend divers: van de 1.600 meter hoge berg Ainos via haarspeldbochten en diepe ravijnen, naar het spierwitte strand van Myrthos en de grot van Melissani. Op het eiland vind je ook schildpadden, zeehonden en meer dan tweehonderd vogelsoorten.

Kapper Andreas op Kefalonia Beeld An-Sofie Kesteleyn
Kapper Andreas op KefaloniaBeeld An-Sofie Kesteleyn

Fiskardo

We zijn op doorreis naar het buureiland Ithaka en hebben slechts twee dagen om het eiland te verkennen. Reisgidsen vertellen dat je naar Fiskardo moet gaan, een vissersstadje dat gespaard is gebleven tijdens de aardbeving van 1953 - waarbij wel de rest van het eiland in puin werd gelegd. Fiskardo is zeker fotogeniek, maar ook een gepolijst openluchtmuseum met ijswinkels. Daarom schakel ik via de online reizigersgemeenschap CouchSurfing de hulp in van eilander Andreas Vikatos (31), een barbier uit de kleine hoofdstad Argostoli. Andreas wil ons wel de andere kant van het eiland laten zien.

Als hij de laatste klant van de ochtend heeft geknipt in zijn Men's Club Barbershop, springen we met Andreas en zijn vriendin Katerina in zijn 4x4 jeep en racen direct Argostoli uit - sowieso niet echt een boeiende stad - richting de bergen. Andreas wil ons eerst zijn favoriete lunchtentje laten zien in het gehucht Zola, niet ver van Myrthos. Het schuurtje met rieten dak heeft een ingewikkelde Griekse naam, maar is te vertalen als 'De Vissershut'. En dat is precies wat het is: een klein hutje vol lachende en schreeuwende Grieken, waar je een heerlijke berg gefrituurde sardientjes krijgt voorgeschoteld.

Er is hier niets of niemand, behalve tientallen knalgele bijenkasten. Beeld An-Sofie Kesteleyn.
Er is hier niets of niemand, behalve tientallen knalgele bijenkasten.Beeld An-Sofie Kesteleyn.

Aardbevingen

Veel tijd om uit te buiken is er niet, want Andreas heeft bij het bootverhuurbedrijfje ernaast geregeld dat we een stukje gaan varen - niemand vraagt om een vaarbewijs. Alsof het azuurblauwe zeewater nog niet mooi genoeg is, vliegt er ineens een zwerm van honderden meeuwen over ons heen, met de grijze klif op de achtergrond. De bergen van Kefalonia zie je het beste vanaf de zee, dus we blijven een uurtje dobberen en zoeken verkoeling in het water, dat op sommige plekken 600 meter diep is.

Eenmaal opgedroogd rijden we verder en stoppen bij de scheve kerktoren van Kourouklata. 'De barst in de top is veroorzaakt door de aardbeving van 2013', zegt Andreas. Die had een kracht van 4.7 op de schaal van Richter. 'Daar word ik niet eens meer wakker van', gnuift de eilander. 'We hebben iedere maand wel een aardbeving.' Kefalonia ligt op een grote breuklijn waar twee tektonische platen elkaar raken. 'Toen de kerk brak, grapten mensen op het eiland dat het een straf was voor de Grieks-orthodoxe fanatici, die op hun beurt de schuld gaven aan de eilanders en hun losbandige gedrag.'

Kefalonia is een populaire bestemming onder zonaanbidders met een beperkt budget, die een weekje of twee willen niksen in een van de vele all inclusive resorts. Beeld An-Sofie Kesteleyn.
Kefalonia is een populaire bestemming onder zonaanbidders met een beperkt budget, die een weekje of twee willen niksen in een van de vele all inclusive resorts.Beeld An-Sofie Kesteleyn.

Dan heeft Andreas een verrassing voor ons: we gaan niet via dezelfde weg terug, maar dwars door de bergen. Dat kan ook alleen met een jeep als de zijne. Het is net alsof je over Mars rijdt: grijsrood gesteente zover het oog reikt, met dorre bosjes ertussen. Er is hier niets of niemand, behalve tientallen knalgele bijenkasten. De bijen knabbelen aan de tijm en lavendel die eromheen groeit, wat de honing een bijzonder smaakje geeft - een lokale specialiteit. Als we even willen uitstappen om foto's te maken, waarschuwt Andreas ons: 'Blijf in de buurt van de auto, want er zijn hier slangen.'

Terwijl we verder hobbelen in de jeep en soms wel erg dicht langs de afgrond rijden, zien we Argostoli in de verte weer opdoemen. De zon zakt, het koelt af en de Grieken komen naar buiten. Andreas zegt dat er wat vrienden met een gitaar - en een koelbox vol bier - op het stadsstrand Platis Gialos zitten. We ploffen neer in het zand, worden dronken en praten over het leven. Terwijl we de zon zien ondergaan met onze nieuwe Griekse vrienden, denk ik: de mensen in de resorts weten niet wat ze missen.

Reisinformatie

Transavia en TUI vliegen (seizoensgebonden) van Amsterdam naar Kefalonia. De vlucht duurt ongeveer 3 uur en de luchthaven ligt op 7 kilometer van de hoofdstad Argostoli.

In Lixouri vind je het comfortabele Apollonion Resort & Spa Hotel, met name geschikt voor gezinnen. Het goudbruine Xi-strand ligt op 300 meter van het hotel. appollonion-hotel.gr

Tijdens de opnamen van de film Captain Corelli’s Mandolin (2001) aten Nicolas Cage en Penélope Cruz iedere avond in de Paradise Beach Taverna in Agia Efimia (geopend van april tot en met oktober). paradisebeachtaverna.com

Meer over