De gidsIn de mode

De mannenrok rukt op (en waarom ook niet?)

Een man in een rok: als het aan de ontwerpers ligt kijken we er binnenkort niet meer van op. Hoe draag je hem goed?

Thom Browne Beeld Imaxtree
Thom BrowneBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Zo geaccepteerd als een vrouw in een herenpak is het nog lang niet, maar in deze tijd van genderfluïditeit is het wel zo logisch: de man moet (mag!) er als het aan de ontwerpers ligt toch echt aan geloven en zich hullen in een rok. Waarom ook niet, het is welbeschouwd niets nieuws – denk aan Azteken in lendendoeken, Romeinse centurions in leren pteruges en Schotten in kilts. Zie het als een waaier van heerlijke nieuwe mogelijkheden, met de jongens los in het hok.

Welke merken? En hoe dan?

Charles Jeffrey Loverboy Beeld Imaxtree
Charles Jeffrey LoverboyBeeld Imaxtree
Comme des Garçons Homme Plus Beeld Imaxtree
Comme des Garçons Homme PlusBeeld Imaxtree
Iceberg Beeld Imaxtree
IcebergBeeld Imaxtree
Maison Margiela Beeld Imaxtree
Maison MargielaBeeld Imaxtree
Vuitton Homme Beeld Imaxtree
Vuitton HommeBeeld Imaxtree
Yohji Yamamoto Beeld Imaxtree
Yohji YamamotoBeeld Imaxtree
Jil Sander Beeld Imaxtree
Jil SanderBeeld Imaxtree

Louis Vuitton, waar de mannencollectie wordt gedirigeerd door Virgil Abloh, maakte er een hele ceremonie van. Ook letterlijk, door enkele plooirokken met vlaggenprint de catwalk op te sturen. De Britse Charles Jeffrey Loverboy combineerde kilts met bonte sweaters – net als Iceberg, waar de gedeconstrueerde kilts de punk aantikten. Echt punk werd het bij Comme des Garçons, met netkousen onder een jurkje. Yohji Yamamoto en Maison Margiela hielden het zwart en simpel, Jil Sander presenteerde een brave jurk over een broek en Thom Browne tot slot, showde licht tuttige grijze en zwarte enkelrokken.

Hoe gaan wij het dragen?

Met schijt aan West-Europese benepenheid en Hollandse ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit, dat om te beginnen. Idioot eigenlijk dat het als raar wordt opgevat als mannen rokken dragen. Dit jaar nog moest in het toch behoorlijk moderne Verenigd Koninkrijk (hallo, kilt-country!) door uniformdragende schooljongens het recht worden bevochten om óók rokken te mogen dragen onder hun spencers met stropdas. Maar goed, verandering heeft tijd nodig. Wie niemand wil provoceren of shockeren begint rustig met het toevoegen van een ingetogen rok aan een verder traditioneel masculiene outfit, en bouwt het van daar vrolijk op en uit.

Valkuilen vermijden doe je zo

Antieke clownerie, circa 1900.  Beeld Getty Images
Antieke clownerie, circa 1900.Beeld Getty Images
Antieke clownerie, postkaart uit de 20ste eeuw.  Beeld De Agostini via Getty Images
Antieke clownerie, postkaart uit de 20ste eeuw.Beeld De Agostini via Getty Images
Jonathan Van Ness in een rok bij de Emmy Awards 2018.  Beeld FilmMagic
Jonathan Van Ness in een rok bij de Emmy Awards 2018.Beeld FilmMagic

Het is een waarheid als een koe, en geldt daarom voor alle situaties waarbij mensen iets dragen wat als opvallend, uitdagend of zelfs ongepast zou kunnen worden beschouwd: als je het draagt, gá er dan voor – zoals de Britten het zo mooi zeggen: own it. Word niet overschaduwd of ondergesneeuwd door het uitzonderlijke kledingstuk in kwestie, en maak er geen antieke clownerie of travestie van. Niks mis mee, maar in de kantoortuin of kroeg minder geschikt. Allicht helpt het om zo’n als feminien beschouwd kledingstuk heel mannelijk te dragen met kloeke schoenen, een ruige jas of – indien mogelijk – een woeste snor.

Bekend mens

Jonathan Van Ness bij een evenement van 'Queer Eye' in mei.  Beeld Getty Images
Jonathan Van Ness bij een evenement van 'Queer Eye' in mei.Beeld Getty Images

De lijst met coole mannelijke pleitbezorgers voor de rok is verrassend lang: David Bowie, David Beckham, Marc Jacobs, Alexander McQueen, Jaden Smith, Kanye West, Jared Leto. En dan is er Jonathan van Ness, de knappe kapper uit het sublieme Netflix-make-overprogramma Queer Eye. Van Ness combineert Jezushaar, baard en krulsnor met hakken, rokken en jurken en doet dat zo vaak, zo enthousiast en zo aanstekelijk, dat het echt wént, een gast in een rok. Bedenk dat hij miljoenen kijkers bereikt, plus alle homofobe rednecks bij wie hij met zijn Fab Five over de vloer komt en besef: hier staat een ware modemissionaris.

Meer over