De leukste wasbarren en cafferettes van de wereld

Waarom zou je de was willen doen in een kale wassalon, als je er ook een biertje bij kunt drinken, een blaadje lezen of een tosti eten? De leukste wasbarren van Europa (en de rest van de wereld) op een rijtje.

Klanten van Wasbar in Gent. Beeld Sanne de Wilde
Klanten van Wasbar in Gent.Beeld Sanne de Wilde

In het Finse café Tin Tin Tango in Helsinki lezen gasten de krant, eten vrolijke vrienden een stevig ontbijt en maken modieuze meisjes foto's van elkaar. Niks bijzonders eigenlijk. Behalve dat dit een goede plek is om te morsen; achterin de bar staan een wasmachine en droger op elkaar gestapeld en is de centrifuge duidelijk hoorbaar.

Tin Tin Tango was er vroeg bij. Wereldwijd openen hippe wasserettecafés: The Wash House in New York, The Breakfast Club in Londen, Wasbar in Antwerpen en Laundromat Café in Kopenhagen. Uren wachten in een wasserette, onder tl-buizen, zonder een kop koffie, is er niet meer bij. Wasserettebezoek is doorgaans een noodzaak voor wie te klein behuisd is voor een wasmachine. Maar wie zijn waszak kan leegschudden op een plek met biologische sapjes en goede sandwiches, wil misschien helemaal geen eigen wasmachine meer.

'Ik wacht totdat de droger klaar is,' zegt studente Silja Hokkanen (25). De Finse zit met twee blauwe IKEA-tassen wasgoed in Tin Tin Tango. 'In Helsinki hebben veel appartementencomplexen een gedeelde waskamer in de kelder, maar mijn gebouw niet. Ik reis twee keer per maand 4 kilometer om hier te wassen. Het is goedkoper en levendiger dan in zo'n saaie wasserette. Vandaag hang ik hier een uur of drie uur rond. Ik heb eerst gebruncht met een vriendin en nu luister ik muziek totdat alles droog is.'

In Wasbar Gent, een initiatief van ondernemers Yuri Vandenbogaerde (26) en Dries Henau (29) staan twaalf wasmachines en evenveel drogers. Niet weggestopt achterin de zaak, maar prominent tussen het huiselijke retromeubilair. De machines maken bijna geen geluid, terwijl ze toch veel toeren draaien. Op de kaart staan smoothies en tosti's, er is gratis wifi en er klinkt muziek. Je zou je wasgoed haast vergeten.

Aan de was op het terras van Wasbar Antwerpen. Beeld Sanne de Wilde
Aan de was op het terras van Wasbar Antwerpen.Beeld Sanne de Wilde

Jarenlang brachten beide oprichters hun vuile kleren naar mama. In hun appartement was geen plaats voor een machine. 'Eigenlijk wilden we andere dingen doen in het weekend, maar daar was op deze manier weinig tijd voor en bovendien hadden we geen propere kleren. Waarom was er geen leuke plek om je was te doen? In een gewone wassalon durf je je wasgoed niet achter te laten, je kunt er niks drinken en niet internetten. We zaten maar te turen naar draaiende machines.'

Bij Wasbar staan geen industriële machines: 'Die zijn lelijk en slecht voor je kleding.' Fabrikant Electrolux investeerde mee en ziet het café als een showroom. Elke machine heeft een naam: zoals Elise of Jacob. Henau: 'Het is toch veel toffer om te zeggen dat Mariëtte vol zit, dan dat machine 3 bezet is.' Wasbar vraagt 8,50 euro voor wassen en drogen, inclusief ecologisch wasmiddel: 'Daarin willen we de klant opvoeden.'

In het café in Helsinki staat maar één machine en één droger. Manager Valtteri Valajärvi (22): 'Je kunt online of telefonisch een tijdslot boeken. Dat doen de meeste klanten, die willen niet voor niets met hun wastas hier aankomen.' Gemiddeld komen tien mensen per dag hun was doen. Op vrijdag is de zaak tot 2 uur 's nachts open en zelfs op dat tijdstip zit er altijd wel iemand een uitsmijter naast de draaiende trommel te eten. 'Je hoeft niets te bestellen, maar de meesten doen dat wel, daarom komen ze hier.'

De eigenaren van Wasbar probeerden overigens in Utrecht een derde vestiging te beginnen. Het pand was al gevonden en de handtekening bijna gezet, toen de Nederlandse alcoholwet roet in het eten gooide. 'In Nederland mag je het schenken van alcohol niet combineren met andere diensten, behalve als je een bioscoop of een bordeel hebt.' Onbegrijpelijk, vindt Henau. 'Kruisbestuiven is de toekomst van retail. Door zo'n verbod houd je vernieuwing tegen.'

Wachten op de was bij Tin Tin Tango in Helsinki Beeld Sanne de Wilde
Wachten op de was bij Tin Tin Tango in HelsinkiBeeld Sanne de Wilde

Waar reis je heen met je was?

Wasserettecafés Wasbar in Gent en Antwerpen
De vuile was gaat in Jacob of Eliane. Die gaan gemiddeld zeven keer per dag aan. Zondag is de drukste dag. De meeste klanten zijn tussen de 22 en 32 jaar. Goede menukaart, interieur retro.

Adres: Nederkouter 109 in Gent en Graaf Van Egmontstraat 5 in Antwerpen. wasbar.com

Café Tin Tin Tango in Helsinki
De kneuterigste onder de wasserettecafés. De automaat achterin de zaak draait op volle toeren en de gerechten zijn weergaloos. Een toerist met jetlag kan hier nog laat terecht voor een wasje en een Franse uitsmijter.

Adres: Tölötorggatan 7, Helsinki. tintintango.info

The Wash House in New York
Net geopend in een van de leukste wijken van de stad. Je kunt er zelf je was doen, of alles uit handen geven en genieten van een cheesecake.

Adres: 44 East 1st Street, New York. facebook.com/washhousenyc

Laundrybar Mangelwirtschaft in Berlijn
50 procent bistro-bar en 50 procent wassalon. Een wasje draai je voor 4,50 euro, zeven dagen per week tot middernacht. Ondertussen kun je naar voetbal kijken.

Adres: Paul-Robeson-Straße 42, Berlijn. www.mangelwirtschaft.com

Laundromat Café in Kopenhagen
Net als veel wasserettebars, biedt ook het Laundromat Café een waslijst aan verse sapjes en huisgemaakte broodjes. Verder keuze uit zesduizend boeken (te koop) of spelletjes (schaken, dammen of Yahtzee).

Adres: Elmegaten 15 en Århusgade 38, Kopenhagen. thelaundromatcafe.com

Laundrette in Hamburg
'Tijdens een voetbalwedstrijd kan de was gewoon blijven draaien', is het motto van dit wasserettecafé. Achterin staan de machines, live voetbal kijken kan in het café aan de voorkant.

Adres: Ottenser Hauptstrasse 56, Hamburg. laundrette.de

The Breakfast Club in Londen
Wassen in jarenvijftigstijl. De wasserette is achterin de bar verstopt, aan de voorkant wordt gedronken of een vet Engelse ontbijt gegeten met namen als The Full Monty en When Haloumi Met Salad.

Adres: 5-9 Battersea Rise, Londen. thebreakfastclubcafes.com

BrainWash in San Francisco
Misschien wel de oudste wasserettebar: BrainWash is opgericht in 1989. In gedateerde setting eet je een uitgebreid ontbijt of kies je 's middags uit zeven soorten hamburgers.

Adres: 1122 Folsom Street, San Francisco. brainwash.com

Stirka 40° in Sint-Petersburg
Half bar, half wasserette: begonnen als een kunstproject van de eigenaresse. Overdag een rustige hangout, 's avonds een loungeplek met dj's en cocktails.

Adres: Kazanskaya 26, Sint-Petersburg. 40gradusov.ru

Meer over