In de modeEersteklassoldaat

De legerlook is terug, weet Cécile Narinx. Zo schiet je in één keer raak

Het is helemaal niet moeilijk, olijfgroene kleding met een duidelijke militaire signatuur, zolang je Nikita op een afstand houdt.

Goldie Hawn als 'Private Benjamin', 1980 Beeld Getty Images
Goldie Hawn als 'Private Benjamin', 1980Beeld Getty Images

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Olijfgroene kleding met een duidelijke militaire signatuur. Veel gezien zijn de uniformjassen met koperen knopen, zoals bij Gabriela Hearst, Prada en Chloé, en vele varianten daarop die wat minder rechtstreeks uit de kazerne kwamen: Hermès en Sacai voegden er invloeden van de trench en de duffelse jas bij, en Miu Miu liet capes met camouflageprint zien. Tom Ford voegde een toefje glamour toe in de vorm van nepbont en satijn. Het lekkerste pak? Dat kwam voorbij bij Stella McCartney die een losse legergroene overall het plankier op stuurde.

Stella McCartney Beeld Imaxtree
Stella McCartneyBeeld Imaxtree
Miu Miu Beeld Imaxtree
Miu MiuBeeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het ligt er een beetje aan wat je plannen en doelen zijn. Wie gezag wil uitstralen en haar innerlijke Nikita (Oh Nikita you will never know, anything about my home...) ruim baan wil geven, combineert de lange uniformjas met een stel donkere leren laarzen, die zijn óók enorm hip komende winter. Wie minder bedreigend wil overkomen combineert olijfgroen met lichtere tinten en zachtere materialen – of kiest juist voor een item in camouflageprint. Let wel: één item, niet een hele look. Casual doen de militaire items het ook goed, olijf combineert uitstekend met vale jeans, knalrood, lichtroze of okergeel of met ruiten en strepen. Een allemansvriend!

Tom Ford Beeld Imaxtree
Tom FordBeeld Imaxtree
Gabriela Hearst Beeld Imaxtree
Gabriela HearstBeeld Imaxtree

Valkuilen vermijden doe je zo

Melania Trump, de vrouw with eyes that look like ice on fire is groot fan van militairige jasjes – we herinneren ons de Zara-parka met de ongelukkige tekst ‘I really don’t care, do u’, waarin ze vluchtelingen ging troosten. Orkaanslachtoffers bezocht ze in een bomberjack, en een legerbasis betrad ze gekleed als halve soldaat. Deze outfit, van Altuzarra, droeg ze tijdens een bezoek aan Argentinië. Los van het feit dat het een nogal aanstellerig met reptielprintbiezen opgepimpte deux-pièces is, is het van de hand van een Franse ontwerper, Joseph Altuzarra – alsof er geen Argentijnse ontwerpers bestaan. Oh no, Nikita you’ll never know...

Melania Trump in legerpak het oval office, 2017 Beeld Bloomberg via Getty Images
Melania Trump in legerpak het oval office, 2017Beeld Bloomberg via Getty Images

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Samenvattend: de armytrend voor deze winter is vooral kalm en keurig. Hoe grappig ook, Goldie Hawns rommelige Private Benjamin heeft hier dus géén voorbeeldfunctie. Hoe het wel binnen de trendperken blijft? Hou het bij een mooie, stoere mantel of cape, en combineer die met zachtere, meer feminiene items. Google ‘Olivia Palermo army coat’ en zie hoe zij de officiersjas drapeert op een bedje van hoge hakken, een wijnrode tas en een roomwitte coljurk, en niemand zal je aanzien voor zandhaas.

Hermès Beeld Imaxtree
HermèsBeeld Imaxtree
null Beeld

Van acterende koeien tot duurzame kleding en van betoverende fotografie tot levensgrote, kunstige drollen: wekelijks tipt onze V-vlogger Lisa een evenement dat het bezoeken waard is.

Meer over