Raf Simons.

In de modeLange leren jassen

De lange zwarte leren herenjas, zo draag je hem met stijl en schwung

Raf Simons.Beeld Imaxtree

Heren, leer van Al Pacino en Raf Simons en draag de lange leren jas niet als een rocker op z’n retour maar als een Italo-Amerikaan met stijl en klasse.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Lange, zwarte, leren jassen, want de zomer is nog ver weg en de wind – al dan niet vergezeld van een winterse plensbui – is guur. Een donsjack, parka of een gevoerde regenjas aantrekken kan altijd, en is misschien wel aan te bevelen voor wandelingen en andere winterse buitenactiviteiten, maar de stadse gozer kiest voor iets meer flair. Met zo’n lange leren jas waan je je een filmheld uit The Matrix, een intellectuele Parijse existentialist of een Italiaanse zakenman. Raf Simons had de langste, op de voet (nou ja, kuit) gevolgd door Marni. De deftigste kwam voorbij bij Berluti en de glanzendste bij Marni. Grote gemene deler was dat ze zwart waren en van zware kwaliteit.

Paul Smith. Beeld Imaxtree
Paul Smith.Beeld Imaxtree
Dunhill. Beeld Imaxtree
Dunhill.Beeld Imaxtree
Fendi. Beeld Imaxtree
Fendi.Beeld Imaxtree
Marni. Beeld Imaxtree
Marni.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het fijne van zo’n lange jas is dat hij keurig over de panden van je jasje valt, als je een pak eronder draagt. Een net pak staat prima onder zo’n lange trench, sterker nog: het knapt ervan op, want hij zorgt voor een laagje stoer vernis waar Edgar, Jos en de rest van de kantoortuin ook hun voordeel mee zouden moeten doen. Ook een wat daagser kloffie als een spijkerbroek met sneakers wordt instant opgewaardeerd door zo’n luxe jas. Het is eigenlijk net als rijden in een mooie grote auto: je komt nét wat lekkerder aan. Om het zwarte (namaak)leer nog beter uit te laten komen combineer je bij voorkeur met een matte wollen trui of een colletje of overhemd in een frisse kleur.

Valkuilen vermijden doe je zo

De Osborn familie op de rode loper.  Beeld Corbis via Getty Images
De Osborn familie op de rode loper.Beeld Corbis via Getty Images

De lange leren jas kan natuurlijk ook, net als de al eerder voorbijgekomen regenjas en lammycoat, een beetje een foute jas worden, zo’n jas waarin je oogt als een potloodventer of een ouwe rocker op z’n retour. Zoals Meat Loaf, die bij zijn comebacktour een lange leren jas droeg, en ook Ozzy Osbourne is een vriend van het genre. Beste kerels en prima muzikanten natuurlijk, maar stijliconen? Neen. De crux zit ’m erin dat de jas knap van snit is, niet te slobberig dus, en goed onderhouden – denk Deelder. En je haar niet in lange slierten tot aan je oksels komt.

Een bekend mens

Al Pacino op de set van Carlito's Way. Beeld Corbis via Getty Images
Al Pacino op de set van Carlito's Way.Beeld Corbis via Getty Images

Al Pacino heeft natuurlijk de cool en de klasse aan de Italo-Amerikaanse kont hangen, of hij nu een doorgesnoven Cubaan speelt in Scarface of een blinde kolonel in Scent of a Woman. In Carlito’s Way van Brian De Palma, opgenomen in 1993 maar gesitueerd in de jaren zeventig, speelt Pacino de ex-bajesklant Carlito Brigante, die, alle goede voornemens ten spijt, het rechte pad maar niet vinden kan. De weg naar de kapper, de barbier en de herenmodezaak, die kent Carlito dan weer wel op z’n duimpje. Zelden zagen we iemand met zulk weldoorvoed en welgecoiffeerd hoofdhaar en met zo’n knappe – voor het spelletje door de beperkte okselruimte toch volstrekt ongeschikte – jas, zó vuil biljarten.

Meer over