Stijlpastoorlak aan chronologie

De kleinzoon van Tita Tovenaar gooide de kont goed tegen de krib op de rode loper

Tita Tovenaar Ton Lensink en Maroesja Lacunes als zijn dochter Tika, 1974. Beeld ANP Kippa
Tita Tovenaar Ton Lensink en Maroesja Lacunes als zijn dochter Tika, 1974.Beeld ANP Kippa

Toen Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg de stamboom van Matteo van der Grijn uitspitte, deed hij op een betoverende ontdekking.

Vanwege het gilet, de baret en de baard met slierten had ik het idee met Ilja Gort van doen te hebben. Maar ik moet blijkbaar toch eens aan een nieuwe leesbril. Dat gilet had ik weliswaar goed gezien, maar de baret blijkt bij nader inzien een newsboy cap en de punten van de baard zijn de uiteinden van een vlinderdas. U kijkt hier ook helemaal niet naar Ilja Gort, maar naar Matteo van der Grijn, de acteur die u kunt kennen van Soldaat van Oranje.

Ik gok dat ik alles zo onscherp beoordeelde omdat ik zelden iemand een vlinderdas los heb zien dragen vóórdat het feest überhaupt is aangevangen. Na afloop van een gala, ja dat wel – dan gaat het jasje uit, de zelfstrikker los en worden de mouwen opgestroopt. Maar Van der Grijn gooit die hele chronologie voor de bus, alsof-ie zin had om de kont eens even goed tegen de krib te gooien. Zo draagt hij de nette onderdelen van zijn outfit (strik, hemd, gilet) niet alleen bokkig, hij combineert het ook nog met een onderste helft die van Polle Eduard lijkt te zijn geleend. Ik denk dat de vlinderdas zichzelf ook nog nooit in een tandem met puntlaarzen had teruggevonden.

Matteo van der Grijn Beeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen
Matteo van der GrijnBeeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Het tableau verbaasde me, omdat ik hem op eerdere rode lopers steevast in een knap driedelig pak met fijne stropdas of – gestrikt – pinkelhoutje had gezien. Bij het struinen door het archief stuitte ik ook nog op een bijzonder bloedverwantschap: Matteo van der Grijn is de kleinzoon van Ton Lensink, de Tita Tovenaar wiens snorbaard en wenkbrauwen, contrair aan die van Ilja Gort, juist omhoog groeiden.

Tita Tovenaar was een jeugdheld die ik destijds al een indrukwekkende verschijning vond in zijn Schots geruite jasje met revers die in weelderigheid recht deden aan zijn tovenaarsbehuizing (een luchtkasteel). Net als zijn kleinzoon droeg deze toverprofessor ook een gilet, wat de Engelsen waistcoat noemen omdat het eindigt bij ’s mans middel/waist. Tita Tovenaar droeg een zogenaamde horse shoe waistcoat, met ronde inkeping onder de navel. Dat straalt altijd net iets meer glamour uit dan een V-vormig gilet – meer Frank Sinatra dan Frank Ashton, zal ik maar zeggen. Het V-vormige gilet is per definitie formeler; je ziet ’m een enkele keer zelfs met kleine revers. Plus onthou: hoe hoger de sluiting van het gilet, hoe Piet Hein Donner het wordt.

Meer over