De GidsHet nieuwe eten

De Hema Groenten Hotdog blijkt een heel bevredigende ervaring, zij het qua smaak- en mondgevoel eerder een saucijzenbroodjesmutatie

Chris Buur
De groenten hotdog van de Hema Beeld
De groenten hotdog van de Hema

Meer nog dan die van Unox is de Hema-worst de Rookworst des Vaderlands, en die status hielp de Hema hotdog, een gewiekst uitgehold broodje waar precies een opgewarmd worstje in past, al dan niet met zoetige mosterdesque saus, snel uit te groeien tot Nationale Hotdog. Dat daar begin augustus een vegan variant van werd gepresenteerd, was dan ook groot nieuws. Waardoor Het Nieuwe Eten zich niet kon bedwingen: hoe smaakt-ie dan?

Daar achter komen was nog niet eenvoudig, want the dog is voorlopig nog maar in tien van de dik vijfhonderd Nederlandse filialen verkrijgbaar. Als je hem eenmaal te pakken hebt, blijkt andermaal, na het afrekenen van een idioot schappelijke 2 euro (met saus!), hoe leuk de Hema-snack ook in vegangedaante in elkaar zit. Een klein uiteinde van het worstje steekt uit het broodje, wat de gelegenheid biedt even een hap te nemen zonder smaakverhullend omhulsel. We proefden een prima penetrante rooksmaak, in een beetje een dik-plakkerige substantie. Hoe die consistentie te omschrijven? Het zal aan die kinderlijk-oud-Hollandse Hema-omgeving liggen dat we Ome Willems fameuze Broodje Poep maar niet uit ons hoofd kregen. Op een goede manier. Misschien nog een leuk idee voor een Hema-griezelhorrorthemaweek voor kinderen tijdens de herfstvakantie.

Als je eenmaal bent toegekomen aan het brood- en sausomhulde gedeelte, blijkt de Hema Groenten Hotdog een heel bevredigende ervaring, zij het qua smaak- en mondgevoel eerder een saucijzenbroodjesmutatie - nu ja, het geeft maar aan de mogelijkheden voor de negengroentenprut eindeloos zijn.

Nu op naar de amandelmelk-tompouce!

Cijfer: 7,5

Meer over