de gidsde boekenluisteraar

De harde werkelijkheid in drie luisterboeken

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

null Beeld Pan MacMillan
Beeld Pan MacMillan

Het klassieke beeld dat een ongelukkige jeugd een garantie is voor een succesvol schrijverschap, kan zo langzamerhand wel vervangen worden door de bewering dat hetzelfde opgaat voor een jeugd, of een leven, of geen leven. Ik had geen leven. Na zo’n openingszin lezen de meeste mensen wel door, want om de hoek staat drama te wachten en als we ergens dol op zijn, is dat het drama van de ander. Ik had een leven. Gek genoeg werkt dit net zo goed, want ook hieronder ligt een laagje drama. Voor de zekerheid claim ik deze twee openingszinnen alvast. Afblijven dus, aspirant-romanciers. De realiteit is het oude én het nieuwe goud in boeken. Als het maar echt gebeurd is, echt had kunnen gebeuren, bijna echt gebeurd was, of als je broer crimineel is. Daarom deze week drie boeken over de keiharde werkelijkheid in verschillende gedaanten.

Allereerst Elton John. Die had wat mij betreft na Nikita voorgoed achter het IJzeren Gordijn mogen worden opgesloten, maar toen Rocket Man in Californication opdook, ging ik toch weer overstag. De popster, larger than life, presenteerde onlangs het boek Ik, waarvan je zou kunnen zeggen dat hij in de titel in elk geval dicht bij zichzelf is gebleven en er niet Hij van heeft gemaakt, wat ook goed had gekund. Vijf sterren kreeg het boek twee weken geleden in de Volkskrant, dat liegt er niet om. Het is zowel in het Engels als in het Nederlands te beluisteren. Om met het laatste te beginnen: Louis van Beek leest voor. Keurige stem, beetje te keurig voor dit uitzinnige leven, want zoals Sir Elton over een van zijn vele wonderlijke verhalen stelt: ‘This is obviously the ideal moment to state once and for all that this story is a complete urban myth. Unfortunately, I can’t tell you that, because the story is completely true.’ De Engelse versie is voorgelezen door Taron Egerton, die ook de hoofdrol speelt in de biopic Rocket Man en daar kunnen we niet omheen. Bonus is dat Elton John zelf de proloog van het boek voor zijn rekening neemt.

Van Rocket Man naar Nederlands eerste internationale filmster, Sylvia Kristel (1952-2012), die in 2007 de autobiografie Naakt het licht deed zien, vol verhalen die waar of niet waar zullen zijn, gezien Kristels reputatie. Biograaf Suzanne Rethans deed alles nog eens over en schreef de biografie Begeerd en verguisd, nu meteen al voorgelezen door Ricky Koole, die iets weemoedigs in haar stem legt. Of misschien wil ik dat erin horen, maar ook dan is het mooi om naar te luisteren.

Ten slotte: schrijven over het eigen leven, met de distantie van de romancier. Dat deed Manon Uphoff in Vallen is als vliegen, waarnaar ik negen weken geleden al wilde luisteren, maar dat kon toen nog niet. Uphoff zat nog in de opnamestudio, nu is de luisterversie klaar, met haar eigen stem. Een donkere stem die een donker verhaal vertelt, waarover ze heeft gezegd dat ze betrekkelijk weinig heeft verzonnen. Harder dan dit wordt de werkelijkheid niet.

Meer over