De Eurodam lijkt een fors flatgebouw, maar het leven aan boord is ontspannen

Het leven aan boord van het cruiseschip Eurodam is ontspannen. Ondanks tweeduizend medepassagiers krijg je nergens de indruk dat het te druk is.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Tussen en langs honderden eilanden varen in de archipel van Stockholm op weg naar open zee. Beeld Sanne de Wilde
Tussen en langs honderden eilanden varen in de archipel van Stockholm op weg naar open zee.Beeld Sanne de Wilde

Daar ligt hij dan, aan de havenkade van Stockholm: de ms Eurodam. Officieel een middelgroot cruiseschip. Maar dat is toch al snel elf passagiersdekken hoog. Om te zien eerder een fors flatgebouw dan een drijvend vakantieparadijs. En dan die lengte: 285 meter van boeg tot achtersteven. Zelfs atleet Usain Bolt, de snelste mens ter wereld, zou er een kleine halve minuut over doen om langs het modernste schip van Holland America Line (HAL) te sprinten. Het zou een mooie reclame-stunt zijn voor het Amerikaanse bedrijf dat nog altijd trots is op zijn Nederlandse wortels.

Ga maar na: alle vijftien cruiseschepen van HAL zijn vernoemd naar de vroegere stoomschepen van de NV Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaart-Maatschappij 'Holland-Amerika Lijn'. Bovendien varen de Eurodam en de andere HAL-schepen allemaal onder de Nederlandse vlag. Ook is het het merendeel van de kapiteins en officieren afkomstig uit ons land.

Daarnaast is er veel Nederlandse kunst aan boord: aan de wanden hangen reproducties van oude Hollandse meesters en hedendaagse kunstenaars. Neem de waterverfkaarten van de 17de eeuwse cartograaf en aquarellist Johannes Vingboons. Of De Nachtwacht, een contemporaine interpretatie van Rembrandts beroemdste meesterwerk. En zeker niet onbelangrijk: het vijfgangenmenu aan boord is samengesteld door chef-kok Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle.

null Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde

Geduld

We zouden bijna vergeten dat we hebben geboekt voor een Baltic Adventure. Een twaalfdaagse cruisetrip vanuit Stockholm naar Kopenhagen met onderweg onder meer Estlands middeleeuwse hoofdstad Tallinn, de art-nouveaugebouwen en de cafés van Helsinki en bruisend Berlijn vanuit de haven van Warnemünde. Al kijken wij vooral uit naar het bezoek aan St.-Petersburg, zonder de tijdrovende rompslomp van het aanvragen van een Russisch visum.

Maar we moeten nog even geduld hebben. Ruim 24 uur blijft ons cruiseschip roerloos liggen aan de Stockholmse havenkade. Natuurlijk kun je dan lekker losgaan in het vorig jaar geopende ABBA-museum. Of je vergapen aan moderne fotografie in het Fotografiska museum - de plek ook voor misschien wel het mooiste uitzicht over Stockholm. Huur liever een fiets en verken de oude binnenstad Gamla Stan met de klinkerstraatjes en het koninklijk paleis, bezoek Skansen, het oudste openluchtmuseum ter wereld, en laaf je in de hippe wijk Södermalm - SoFo voor de inwoners - aan de biologische winkels, designwinkels en kleurrijke eethuisjes.

Voldaan keren we terug aan boord van de Eurodam met de prachtige teakhouten dekken en trapleuningen van glimmend koperbeslag. We geven ons over aan de honderden, voornamelijk Filipijnse en Indonesische, mannen en vrouwen die in allerhande dienstpakjes ons de hele dag door voorzien van eten en drinken. Of we glimlachen naar de heren in witte officiersuniformen, die vooral erg in de smaak vallen bij de oudere vrouwelijke passagiers.

Neem de fiets om Stockholm te verkennen. Beeld Sanne de Wilde
Neem de fiets om Stockholm te verkennen.Beeld Sanne de Wilde

'The Love Boat'

DJ Jazzy snapt het wel. 'The Love Boat', mompelt de entertainer en plaatjesdraaier op de Eurodam, verwijzend naar de legendarische tv-serie uit de jaren zeventig en tachtig over het cruiseschip Pacific Princess, kapitein Stubing, barman Isaac, purser Gopher en de rest. Later vertelt hij: 'Aan wal keek niemand ze aan, maar op het schip waren ze plotseling aantrekkelijk. Dat heb je in het echte leven ook. Sommige mannen zijn een fashion disaster, maar eenmaal op de Eurodam, in hun mooie uniform, hebben ze sexappeal.'

Dat geldt overigens ook voor de passagiers, zegt de Amerikaanse vijftiger. 'Op een cruiseschip zijn alle mensen hetzelfde. Dan maakt het niet uit of je in het gewone leven arts of automonteur bent, Italiaan, Nederlander of Amerikaan. Hier vergeet je tijdelijk wie je bent. Je laat je dagelijkse zorgen aan wal. Je maakt een praatje met medepassagiers en personeelsleden, bouwt een tijdelijke band op met elkaar en voelt je vrijwel permanent happy.'

Alsof DJ Jazzy zijn woorden wil onderstrepen, klinkt even later de monsterhit van Pharrell Williams uit de speakers. DJ Jazzy - ruim twintig jaar in het vak - blijkt een beetje gelijk te hebben. De komende dagen zullen we wijn drinken met de Nederlandse makelaar Mark, die eens geen zin had om te zeilen in Zuid-Frankrijk. We dansen met de Oostenrijkse politieke verslaggeefster Colette, die even klaar was met alle bedreigingen door neonazi's. En we horen de sterke verhalen aan van de Amerikaanse Vietnam-veteraan John, die al aan zijn vijftiende cruise bezig is.

Intussen genieten we op het lidodek van het zwembad en de jacuzzi, van livebandjes en drankjes met namen als Shakira Breeze en Hanna Mocktail. Onze favoriet? De Beyoncé Cooler, een mix van veenbessensap, sinaasappelsap en sodawater. En elke keer verbazen we ons erover dat we het schip delen met ruim tweeduizend passagiers, maar nooit het idee hebben dat het druk is in de wellness, bioscoop en het theater of dat we ergens lang in de rij moeten staan.

null Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
null Beeld Sanne de Wilde
Beeld Sanne de Wilde
Uitzicht op Stockholmse buitenwijk. Beeld Sanne de Wilde
Uitzicht op Stockholmse buitenwijk.Beeld Sanne de Wilde

Relaties bloeien op

Het leven aan boord is, ook op zogeheten zeedagen, ontspannen en aangenaam. Een heuse kunstveiling, kookworkshops, wedstrijden cocktails mixen en zelfs AA-bijeenkomsten worden georganiseerd. Aan sommige activiteiten merk je wel dat veel cruisegangers, vooral de Amerikaanse passagiers, op leeftijd zijn: computercursussen, pijnvrij wandelen en workshops over acupunctuur bij artritis. Even geen zin in al die Amerikanen? Blijf dan vooral weg bij het casino en op de dansvloer, waar DJ Jazzy graag vertelt dat 'wat op een cruiseschip gebeurt, altijd op een cruiseschip blijft'.

'Je ziet relaties tussen uitgebluste echtelieden opbloeien, ouderen hun seksualiteit weer ontdekken, vrijgezellen voor een of meer nachten in elkaars armen vallen. Plots hebben ze spontaan seks, in de liften, op de balkons, en noem maar op waar. Wat de meeste passagiers schijnen te vergeten, is dat op een cruiseschip overal camera's hangen.'

Dat is maar goed ook. Op zo'n cruise gebeuren vaak kleine en grotere ongelukken. Van struikelpartijen tot soms wanhopige sprongen vanaf een schipreling. Niet altijd halen alle passagiers de eindbestemming van hun cruise.

Uitzicht vanaf de boot. Beeld Sanne de Wilde
Uitzicht vanaf de boot.Beeld Sanne de Wilde

St.-Petersburg

Maar hé, niet te lang bij stilstaan. We naderen St.-Petersburg, hoofdstad van het oude Rusland tot aan de Revolutie van 1917. Natuurlijk is het slikken als blijkt dat 'de droom van tsaar Peter de Grote' slechts vijftig zonnige dagen per jaar kent. Maar vandaag hebben we geluk. Als de streng kijkende Russische douaniers opmerkelijk snel een stempel in ons paspoort hebben gezet, zien we in de verte al het nieuwe voetbalstadion van St.-Petersburg voor het WK 2018.

'Het meest corrupte project van Rusland', sneert onze Russische gids Marina gelijk. Dat gemopper zal ze nog een paar keer herhalen. Slechts bij ons bezoek aan het mintgroene Winterpaleis en de Hermitage breekt een lach door. Hoe kan het ook anders met zo'n drie miljoen kunstwerken, waaronder een van Europa's grootste en belangrijkste schilderijencollecties van Rembrandt? Groot is de belangstelling er voor diens schitterend naakt Danaë, dat in 1985 nog door een verwarde bezoeker werd overgoten met zwavelzuur.

De kunst in de Hermitage mag dan adembenemend zijn, het dagelijks leven op het Paleisplein, het grootste omsloten plein van Rusland, is misschien nog wel mooier. Straatmuzikanten bezingen het leven, verliefde stelletjes dansen alsof niemand om hen heen meer bestaat, skaters verbazen elkaar en ons met vette kickflips, heelflips en andere trucs.

Vraag Katja, een 33-jarige blonde Petersburgse, naar de aard van haar stadsgenoten en ze antwoordt resoluut dat ze hier 'opener, vriendelijker en vooral cultureler' zijn dan in Moskou. St.-Petersburg is als stad ook 'gracieuzer en esthetischer' dan Moskou. Zwanger van pastelkleuren als het geel van de Admiraliteit of zachtroze van het Stroganovpaleis die je niet snel in Moskou zult aantreffen.

Picknick op het marsveld (Marsovo Polje) in St.-Petersburg. Beeld Sanne de Wilde
Picknick op het marsveld (Marsovo Polje) in St.-Petersburg.Beeld Sanne de Wilde
Het Paleisplein. Beeld Sanne de Wilde
Het Paleisplein.Beeld Sanne de Wilde

De tijd vergeten

Neem een boot langs de brede Neva-rivier met zijn tientallen ophaalbruggen. Vergaap je aan de vele kersverse Russische bruidsparen die op de Malo-Konjoesjennybrug poseren om een gelukkig huwelijksleven te krijgen. Probeer bij de Fontanka-rivier een muntje op het hoofd te mikken van het vogeltje Tsjisjik-Pisjtsik, het kleinste monument van 'Petersburg', zodat al je wensen mogelijk uitkomen.

Laten we vooral niet de vier kilometer lange Nevski Prospekt vergeten, 'de parel aller boulevards'. Neem een kijkje bij Gostinyi Dvor, het oudste en grootste warenhuis. Bij Passazj. Het meest luxe warenhuis van de stad. Loop binnen bij de Hollandse kerk op nummer 20. Eet lokale gerechten als zure koolsoep of borsjtsj bij café Kvartirka, waarvan het interieur een gestileerd appartement uit het Sovjet-tijdperk is. Of zoek in deze metropool van vijf miljoen mensen de stilte op van de drie begraafplaatsen bij het Alexander Nevski-klooster, waar beroemdheden als Dostojevski, Moessorgski, Tsjaikovski en Krylov hun eeuwige rust hebben gevonden.

De kans is groot dat je de tijd vergeet. Amerikaanse medepassagiers zijn dan onbeschaamd. Schreeuwend vragen ze ons of we niet eens een horloge moeten kopen. Een enkeling oppert zelfs dat de Russische buschauffeur ons had moeten achterlaten en we zelf maar hadden moeten uitvogelen hoe we terug op het cruiseschip waren gekomen.

Ach, het zal wel. We hebben St.-Petersburg gezien en er wacht nog meer moois op deze cruise. Op het Lido Dek is het tijd voor de cocktail van de dag: een Mango Siberian Sunrise.

Op het zonnedek van de ms Eurodam. Beeld Sanne de Wilde
Op het zonnedek van de ms Eurodam.Beeld Sanne de Wilde

Praktisch

Meer informatie over een cruisevakantie op de Eurodam of op een van de andere schepen van Holland America Line is te vinden op hollandamericaline.com.

Ook nieuwsgierig naar andere cruiseaanbieders? Bezoek het Cruise Event op 18 en 19 oktober in de Passenger Terminal Amsterdam. Diverse rederijen en touroperators zijn aanwezig om te vertellen over hoe een cruise werkt en wat de verschillende mogelijkheden zijn (van citytrip tot wereldcruise). Bovendien komen ook cruisereizigers zelf aan het woord over hun ervaringen op diverse schepen.
cruise-event.nl

Meer over