Gadgetdesk

De Dyson V11 Absolute Extra Pro – adem in – is een stofzuiger met hoog scifigehalte

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week gaan we als een gewapende Stormtrooper het stof te lijf. Deze Dyson (met onuitspreekbare naam) is speelgoed voor volwassenen.

null Beeld Dyson / bewerking de Volkskrant
Beeld Dyson / bewerking de Volkskrant

Misschien denk je bij de combinatie van innovatie en stofzuigers vooral aan de robotische variant, die – al dan niet met een snufje kunstmatige intelligentie – volautomatisch je huis schoonmaakt. Bij de Britse fabrikant Dyson vinden ze dat er ook aan gewone stofzuigers genoeg te verbeteren valt.

En dus is er nu de Dyson V11 Absolute Extra Pro. Een snoerloze stofzuiger die alleen al qua productnaam de extravagantste stofzuiger is die de Gadgetdesk ooit heeft gezien. (Er bestond al een niet-pro-versie van de Absolute Extra, en een aantal Extra’s die weer niet Absolute zijn.)

De nieuwe V11 is zo Pro omdat je er maar liefst twee uur lang mee kan stofzuigen, staat in het ronkende persbericht. Een uur langer dan met eerdere modellen. Nou heeft Dyson niet ineens twee keer zo veel capaciteit in de accu weten te proppen. Nee, je krijgt twee (verwisselbare) batterijen meegeleverd. Geen technisch mirakel, wel handig.

Met een Dyson-stofzuiger in je handen voel je je net een gewapende Stormtrooper uit Star Wars. Om te zuigen haal je de trekker over, en zodra je die loslaat, maakt het apparaat een voldoening schenkend floemp-geluid. Het stofreservoir legen doe je door een hendel naar voren te schuiven, prompt wordt het vuil in de afvalbak gelanceerd. Het motorblok is zilver met rood, voor de steel kun je kiezen uit lightsaber-blauw of goud. Zo is stofzuigen ineens een avontuur. Het voelt als duur speelgoed voor volwassenen – niet voor niets bestaan er ook miniatuurversies voor kinderen.

In de stofzuiger zitten volgens Dyson ‘drie microprocessors die de vloer tot achtduizend keer per seconde meten’. In de praktijk merk je daarvan dat het apparaat zich automatisch aanpast aan het type vloer: hardere zuigkracht op tapijt, zachter op een harde vloer. De zuigkracht is ook met de hand in te stellen, waarbij je uit drie standen kunt kiezen. In de hoogste stand heeft het apparaat een enorme zuigkracht, maar is een volle accu na nog geen tien minuten leeg.

Dyson levert zeven opzetstukken mee. Die kun je allemaal met de steel of als kruimeldief gebruiken. De twee vloerzuigmonden hebben een borstel die tijdens het zuigen ronddraait, zo reinigen ze extra grondig, is het idee. Nadeel is wel dat ze op hoogpolig tapijt vastlopen. Het is de vraag waar je al die opzetstukken moet laten; je kunt ze her en der vastklikken, maar een handig opbergvakje is er niet.

Meer over