StijlpastoorAp Dijksterhuis

De bosscheboltheorie in de praktijk

Esquire’s hoofdredacteur Arno Kantelberg behandelt wekelijks een thema uit zijn persoonlijke stijlhandboek.

Arno Kantelberg
Ap Dijksterhuis, is een Nederlandse organisatieadviseur en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken.
 Beeld Hollandse Hoogte / Kick Smeets Fotografie
Ap Dijksterhuis, is een Nederlandse organisatieadviseur en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken.Beeld Hollandse Hoogte / Kick Smeets Fotografie

Geluk is een jurk, heb ik geleerd van de dame die links een kledingwinkel op de korrel neemt. Maar nu beweert Ap Dijksterhuis in zijn boek dat geluk niet voortkomt uit bezit, maar uit ervaringen. ‘Je kunt je geld beter in een mooie ervaring stoppen dan in een paar nieuwe schoenen’, vertelde de hoogleraar psychologie in deze krant. Maar wat nu als bezit en ervaring in elkaar overlopen? Ik ervaar namelijk een gevoel van geluk bij een crispy wit overhemd. Zoals ik een omgekeerd gevoel ervaar bij een zwart T-shirt onder een blouse met rorschachprint, een ongewassen kreukeljeans en een plakjasje met gekleurde stiksels.

In zijn zeer leesbare boek Het slimme onbewuste betoogt Dijksterhuis dat we de ratio overschatten: beslissingen worden vaak intuïtief genomen. Ik zou niettemin een toefje meer ratio willen suggereren tijdens het nemen van de vestimentaire beslissingen in huize Dijksterhuis. Zo komt de bosscheboltheorie - daar is-ie weer - niet uit de lucht vallen: de onderste laag van je kleding is licht, de buitenste donker. Voorts hadden de verticale lijnen van bretels de hoogleraar niet horizontaal gekliefd zoals de kolossale cowboyriem. En waar komt toch de misvatting vandaan dat spijkerbroeken slordig moeten zijn en overhemden kleurplaten?

Ons bewustzijn, meent Dijksterhuis, is een nutteloos versiersel. Aha, een beetje zoals de stiksels in het jasje die de augiasstal moeten verbloemen. Gekleurde stiksels en/of knopen zijn als kerstballen in een kale kerstboom. Breng eerst de kerstboom op orde, werk daarna aan de versiering. Maar versier met beleid, zoals in de vorm van een pochet. Volgens Kierkegaard jagen we het geluk zo hard na dat we het abusievelijk voorbij lopen. Misschien zou de mens inderdaad wat vaker halt moeten houden. Bijvoorbeeld voor een spiegel.

Meer over