DE GIDSLUISTERBOEKEN

De boekenluisteraar verzamelt kantoorverhalen voor wie echt niet meer kan wachten (of juist wel)

Beluister deze boeken als je terugverlangt naar Het Kantoor. Of daar juist liever wegblijft.

null Beeld Sabine van Wechem
Beeld Sabine van Wechem

Het kantoor, missen we dat eigenlijk nog een beetje? Of is het wel goed zo, niet per se hoeven opstaan als de wekker gaat (welke wekker?), thuis aan de keukentafel beetje videobellen, tussendoor een wasje doen, een gunstig tijdstip uitkiezen om naar de supermarkt te gaan, en dan pas in alle rust die presentatie uitwerken, dat artikel schrijven, of je begroting op orde brengen. Het kantoor. De koffieautomaat. De lunch. De kletspraatjes. De collega’s. Ha, daar zijn ze, de collega’s. Die missen we natuurlijk wel. Soms. Sommige. Niet allemaal, want ze zijn niet allemaal even leuk. Dat blijkt althans keer op keer wanneer Het Kantoor onderwerp is van een boek, een film, een serie. Dan is het kantoor eerder een slagveld.

Voor iedereen die verlangt naar die heerlijke kantoordagen, maar ook voor wie liever in eeuwige thuiswerklockdown blijft, is er nu het kantoorwalhalla onder de luisterboeken. Strikt gesproken is het trouwens geen luisterboek, het is een podcast. Eerder was het een hoorspelserie. Het Bureau van J.J. Voskuil werd tussen 2002 en 2006 door Krijn ter Braak en Peter te Nuyl bewerkt tot een hoorspel van 475 afleveringen die meer dan 110 uur in beslag nemen. Sinds 1 april jl. staan die 110 uur klaar in de podcastapps. Er doen in totaal 192 acteurs mee aan de serie en soms is het daardoor lastig al die stemmen uit elkaar te houden en te bedenken wie deze passief-agressieve collega ook alweer is – daarvan zijn er nogal wat in Het Bureau – maar dat is in het echt misschien ook wel zo. 110 uur, daar ben je toch al gauw drie kantoorweken zoet mee (tussen het werken door).

null Beeld Van Oorschot
Beeld Van Oorschot

Qua titel past het volgende boek nog wel in het tijdperk van distantie, maar qua genre maken we nu een reuzenstap, naar de historische jeugdliteratuur, eigenlijk het domein van Pjotr van Lenteren, volgende week op deze plek, maar die zal het me niet euvel duiden, want het gaat hier om een boek van enkele decennia terug: Geef me de ruimte. Een paar afleveringen geleden had ik het over de podcast De Bourgondiërs van Bart Van Loo, die daarin een van de inspiratiebronnen uit zijn jeugd noemde, de trilogie van Thea Beckman over de Honderdjarige Oorlog: Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin. Tussen haakjes vermeldde ik nog: niet als luisterboek verkrijgbaar, maar dat wordt nu gelogenstraft door uitgeverij Rubinstein. Geef me de ruimte staat sinds 23 april online. Voorgelezen door actrice Julia Akkermans, die in 2019 een Gouden Kalf won voor haar rol in Niemand in de stad, en dat vertel ik er natuurlijk alleen maar bij vanwege die titel. Akkermans heeft een mooie, warme stem, goed voor meer dan 13 uur luisterplezier. De andere twee delen verschijnen in juni.

null Beeld Lemniscaat
Beeld Lemniscaat

Bent u Woningsdag nog een beetje goed doorgekomen, of stonden uw buren ook in alle toonaarden, behalve de juiste, het Wilhelmus te kraaien? Het Nederlands elftal was er niks bij. Ondertussen vergaten we in alle malaise blijkbaar wel dat het afgelopen week veertig jaar geleden was dat Beatrix gekroond werd en dat Amsterdam een groot slagveld was. Althans, een blik in de tv-gids leerde dat er van alles herdacht werd, maar dit niet. ‘Geen woning, geen kroning’, de leus van die dag, kwam op sociale media veelvuldig voorbij, na de rebranding van Koningsdag in Woningsdag. Annejet van der Zijl publiceerde in 2013 het boek Een dag om nooit te vergeten, een reconstructie van de geweldsexplosie aan de hand van interviews en politierapporten. Nu ook uitgegeven als luistertitel, voorgelezen door Cees van Ede. Mooi verslag van een gevecht om ruimte die, nu er niemand in de stad is, eindelijk weer zichtbaar wordt.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

Meer over