Cd-recensieHouse

De anonieme dj Claptone maakt een ongecompliceerd leuke houseplaat, met grote namen (vier sterren)

Albumhoes Claptone: Fantast Beeld foto
Albumhoes Claptone: FantastBeeld foto

Dance/ Elektronisch

Claptone

Fantast

Different Recordings/ PIAS

Nederlandse dancesterren, pas op uw tellen. Vanuit Duitsland trekt een nieuwe magiër van de house en EDM (Electronic Dance Music) op naar de streamingcharts. Claptone is de dj-naam, en de identiteit achter het vogelmasker is onbekend. Maar Claptone weet in al zijn anonimiteit wel grote gaststemmen aan zich te binden, en dat alleen al maakt Fantast bijzonder. Geen beginnende zanger of zangeres uit een tv-talentenshow, maar Joan As Police Woman die je in een groovend housetrackje naar de dansvloer zingt: ‘You wanna come in my house? Do ya, do ya, do ya?’

Het mooie aan Claptone is dat hij (het is een hij) bij al die samenwerkingen, onder andere met zanger Kele Okereke van de band Bloc Party, waakt over het eigen geluid. De track Cruising met Okereke en bijvoorbeeld Animal met Alec Ounsworth van Clap Your Hands Say Yeah zijn diepe en funky housetracks met veel hakkende pianoakkoorden, die weliswaar herinneringen oproepen aan voorbije housejaren maar toch niet oubollig overkomen. Claptone produceert zijn house subtiel en met kleine gebaren. Hij klinkt soms een beetje als het Duitse duo Modeselektor, en in de heerlijke discosingle In the Night weer meer als Daft Punk. Claptone loopt gerieflijk over het brede pad van de mainstreampop.

Hoe goed hij dat doet, blijkt wel uit La Esperanza, met de Canadese zangeres Katie Stelmanis: een basaal pianohouseliedje dat in het engelachtige refrein toch luchtbellen onder de huid blaast. Het kan niet anders of La Esperanza wordt een seizoensfavoriet op Ibiza. Een optimistische en ongecompliceerd leuke houseplaat.

Meer over