de gidshet jaar in gadgets

De acht favoriete gadgets van 2018

Van de eerste vouwtelefoon tot Nintendo’s knutselkarton: de acht favoriete gadgets van 2018 (plus reserves) van techredacteuren Laurens Verhagen en Bard van de Weijer.

Google Home

Nederland moest er heel lang op wachten, maar dit najaar is hij er dan eindelijk: de praatpaal. In de Verenigde Staten was Amazon trendsetter (én marktleider), in Nederland gaat de primeur naar de Home van Google. Het is een compact speakertje met een verrassend goede geluidskwaliteit. Maar voor muziek gebruiken we Google Home toch liever niet. Wél om ertegen te praten. Doe de lampen uit, zet de temperatuur hoger, zet het raam open of lees het nieuws voor: het gaat nog niet altijd perfect, maar Google Home leert naar eigen zeggen nog iedere dag bij. Het tappen van moppen laten we liever aan anderen over.

Prijs: 59 euro (Home Mini) of 149 euro (Home)

Google Home (links) en Google Home Mini Beeld Google
Google Home (links) en Google Home MiniBeeld Google

Recoil GPS Laser Combat Set

Ook zo’n moeite de bankklevertjes achter de Playstation vandaan te krijgen? Met de Recoil GPS Laser Combat Set laten ze Red Dead Redemption voor wat het is, en gaan ze elkaar IRL te lijf. De set (voor beginners is er een starterspakket) bestaat uit twee pistolen en een wifizendertje dat binnen of buiten een privéinternetwolk maakt waarmee de pistolen communiceren. Met behulp van gps wordt de locatie van tegenstanders in het speelgebied getoond. Daarna ga je op zoek naar de vijand die uitgeschakeld kan worden door hem met rood ledlicht uit de vuurmond te beschieten. Lichtgevoelige sensoren weten vervolgens of de ‘vijand’ wordt geraakt. Of jijzelf natuurlijk. Enerverend spel, ook voor oudere jongeren.

Prijs: vanaf 105 euro

Recoil Beeld
Recoil

Apple Watch 4

Natuurlijk gaat bij Apple altijd de meeste aandacht uit naar zijn belangrijkste product én melkkoe: de iPhone. Daarvan zijn er twee nieuwe modellen (de XS en de XR), maar die evolueren rustig kabbelend voort op de wel radicaal nieuwe iPhone X van een jaar eerder. Nee, écht interessant is Apple’s laatste horloge, de Watch 4. Met de toevoeging van enkele nieuwe gezondheidsfuncties begint het horloge zowaar nuttig te worden. Allereerst is er de automatische valdetectie. Reageert de eigenaar niet meer, ook niet na waarschuwingspiepjes? Dan kan het horloge zelf hulpdiensten inschakelen. Het meest besproken nieuwe foefje, het maken van hartfilmpjes, is echter (nog) niet in Europa beschikbaar. Het wachten is op toestemming van de gezondheidsautoriteiten.

Prijs: De 40 mm-versie kost 429 euro, de grote versie 459 euro.

Apple Watch 4 Beeld
Apple Watch 4

Fortnite Battle Royale

Afgelopen jaar voltrok zich een revolutie in de gamewereld: een nieuwe gratis game blies alle andere spellen van hun sokkel en haalde – ogenschijnlijk nogal vreemd – recordomzetten binnen. Gamers die niks willen betalen, kunnen Fortnite Battle Royale volledig gratis spelen, maar wie wil, kan zijn avatar tegen betaling uitdossen met buitenissige pakjes, nieuwe dansjes en kekke vliegers. Kinderen blijken statusgevoelig, want ze schudden hun spaarpotten massaal leeg, om hun zakgeld in te wisselen tegen V-Bucks, de munteenheid van het spel. In een jaar tijd groeide de game naar 200 miljoen spelers en dat levert maandelijks honderden miljoenen euro’s aan omzet op. Het succes is deels te danken aan het gratis aspect, maar ook het ontbreken van bloederige beelden helpt. Enige uitdaging: zie als ouders het grut nog maar eens achter hun console vandaan te halen.

Prijs: gratis

Fortnite-YouTuber Royalistiq tijdens techfestival Bright Day.  Beeld ANP
Fortnite-YouTuber Royalistiq tijdens techfestival Bright Day.Beeld ANP

Royole FlexPai

Dé verrassing van het jaar komt van het relatief onbekende Royole. Het bedrijf is de complete concurrentie te snel af door als eerste een vouwtelefoon te tonen. De FlexPai is in uitgeklapte toestand een (compacte) tablet, maar wordt twee keer zo klein om het moment dat hij wordt opgevouwen. Met de verrassende presentatie krijgt Royole voor elkaar wat de drie grote telefoonmakers – Huawei, Samsung en Apple – dit jaar nauwelijks is gelukt: opwinding creëren met hun nieuwe topmodellen. Samsung is overigens al jaren bezig met vouwtelefoons en presenteert kort na Royole zijn versie. Ook andere fabrikanten komen naar verwachting met dergelijke apparaten, waarmee 2019 het jaar van de vouwtelefoon belooft te worden. Het wordt spannend wie de telefoon echt in de schappen heeft liggen. Minder spannend is de prijs: die zal heel pittig worden.

Prijs: 1150 euro in China

Royole FlexPai Beeld
Royole FlexPai

Nuraphone

Ongelofelijk hoe een toch al behoorlijk oude gadget – de hoofdtelefoon – zichzelf de laatste jaren opnieuw heeft uitgevonden. Zowel door de komst van de populaire draadloze dopjes (met Apple’s Airpods voorop) als door noise cancelling-varianten. Een van de beste is de dit jaar gelanceerde WH1000XM3 van Sony. Wie hem eenmaal heeft opgehad, wil nooit meer zonder in een vliegtuig. De grootste vernieuwing komt echter ook hier niet van de bekende merken als Sony, Bose of Beats, maar van het onbekendere Nura. De Nuraphone heeft een raar fliebertje die het oor binnengaat. Niet per se comfortabel, maar noodzakelijk voor het opstellen van een persoonlijk gehoorprofiel.

Prijs: 399 euro

De Nuraphone van het Australische bedrijf Nura past zich aan op het gehoor van de luisteraar. Beeld Nura
De Nuraphone van het Australische bedrijf Nura past zich aan op het gehoor van de luisteraar.Beeld Nura

Nintendo Labo

Welbeschouwd is ruim vijftig euro voor een stapeltje karton een idioot bedrag. Je hebt er bovendien niets aan als er niet ook een Nintendo Switch in huis is, ook al geen goedkoop apparaat. Maar wie het geld ervoor over heeft, trakteert de kleine knutselaars thuis op onvergetelijk speelplezier. Met Labo kunnen robots worden gemaakt, motorracers, piano’s – ondersteund door games in de Switch. Met behulp van instructies op de Switch wordt elke component stap voor stap opgebouwd. De Joy-Cons, de aanklik-joysticks van de Switch, spelen een hoofdrol om de kartonnen objecten tot leven te wekken. Zoals het ‘autootje’ dat dankzij het trilmechaniekje en de infraroodsensor in de Joy-Con je hand volgt. Labo is vermoedelijk het duurste karton aller tijden, maar ook het aardigste.

Prijs: 55 euro (Switch vereist)

Nintendo Hosokawa Shingo Beeld
Nintendo Hosokawa Shingo

Magic Leap One

De augmented reality-bril Magic Leap is een van de de meest besproken gadgets van de afgelopen jaren. Vanwege de opgeklopte verwachtingen vooral, waar de makers zelf debet aan zijn. Met de bril zouden werkelijkheid en door de computer vervaardigde beelden vervagen en konden we dromen met de ogen open. Zover is het nog niet, maar veelbelovend is de bril zonder meer. Anders dan bij virtual reality-brillen is de eigenaar niet geheel afgesloten van de werkelijkheid; de Magic Leap tovert bijvoorbeeld een levensgrote walvis in een kantoorruimte. Op de beste momenten blijft deze illusie net wat langer in stand dan bij bijvoorbeeld de Hololens van Microsoft.

Prijs: 2295 dollar voor versie voor ontwikkelaars

Magic Leap Beeld
Magic Leap

Op de reservebank:

Playstation Classic (door retrotrend ingegeven miniversie van stokoude Playstation, gebundeld met twintig verouderde games); Aibo (robothond van Sony is sinds dit jaar ook in de VS beschikbaar); Sonos Beam (compacte soundbar die door zijn goede geluidskwaliteit ook prima dienst doet als geluidsbox voor bijvoorbeeld Spotify) en Samsung the Frame (state-of-the-art 4k-tv die in slaapstand transformeert van zwart vlak naar schilderij).

Aibo Beeld Sony
AiboBeeld Sony

Dit waren de gadgets van 2017:

2017 was het jaar van de iPhone X en de Samsung Galaxy S8; van Google Wifi, Nintendo Switch en de Somnox slaaprobot. En van een machine om bitcoins te minen.

Meer over