Curry

Liefdeskaas? Handomdraaitje. Twee ons kwark of cottage cheese, half handje verse, fijngesneden kruiden met minimaal drie soorten uit dit rijtje: dille, citroentijm, bieslook, basilicum, marjolein, tijm, rozemarijn....

A 22,50), leidraad voor de (aspirant-)heks bij het 'kiezen, ritueel klaarmaken en eten van voedsel met als doel het aanbrengen van noodzakelijke veranderingen in je leven'.

Bekertje sekskoffie, glazenwasser? 'Visualiseer je behoefte terwijl je de kardemomzaden aanraakt.' Leg er voor de zekerheid een plak mango-sekscake naast (van het pentagramkoekje verwachten we hier minder heil).

'Visualiseer dat je geniet van seks terwijl je de mango's snijdt.' Over het algemeen valt aan te bevelen een rode kaars te ontsteken bij het klaarmaken van gerechten 'met seksuele energie'. (Onze visualisering: peen bespringt puddinkje.)Na een bordje 'hete beschermingssalade' wenden we de bezemsteel richting Madhur Jaffrey's Ultimate Curry Bible (Ebury Press, import Nilsson & Lamm;

A 47,75). Jaffrey – ooit een veelgevraagd filmactrice – is een autoriteit van het kaliber Elizabeth David, zeker als het gaat om India (ze komt uit New Delhi, woont in New York). Zie het voortreffelijke A Taste of India. Maar haar gezag reikt verder:

World Vegetarian, A Taste of the Far East. De curry-bijbel bestrijkt India, Singapore, Maleisië, Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika, Kenia, Groot-Brittannië, Trinidad, Guyana, de VS. En Japan (één recept, niet authentiek, Jaffrey verzon het). Er was nooit veel handelsverkeer vanuit India en nog steeds zijn er weinig immigranten.

In haar compacte inleiding stipt Jaffrey wel de opmars aan van kant-en-klare currysauzen die zich goed laten combineren met Japanse rijst. Zij heeft de receptenverzameling, die ruim driehonderd bladzijden beslaat, overzichtelijk ingedeeld naar hoofdbestanddeel. In het eerste hoofdstuk curries met vlees: dat van kalf, varken, rund, lam en geit uit verschillende landen en streken, elk met het eigen, kenmerkende kruidenmengsel dat mede het aanzien (de kleur) bepaalt. Zo gaat het gerubriceerd verder, met na de kip het ei, vis, groenten. peulvruchten, et cetera.

Tot slot de functionele franje van relishes en accompaniments. Uit Pakistan: bloedsinaasappels in plakken met alleen gemalen peper erover, en een peanut chutney (2 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 geperst teentje knoflook en een snufje cayennepeper). En deze frisse raisa uit de VS: 0,3 dl yoghurt, zout en peper, snufje cayennepeper, halve appel in fijne stukjes.

Meer over