De GidsCultuurtips

Cultuurtips voor deze week: kiezen uit een bezoek aan een kasteel, een gevangenis, Parijs of toch het Orgelpark

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater.

Poster van de voorstelling Clybourne Park.  Beeld rv
Poster van de voorstelling Clybourne Park.Beeld rv

Expositietip

Groeten uit The Golden Age of Travel

T/m 29 september, Kasteel de Haar, Haarzuilens

Wie nog nooit een bezoek bracht aan Kasteel de Haar, een sprookjesachtig kasteel in de buurt van Utrecht dat aan het eind van de 19de eeuw door architect Pierre Cuypers werd gerestaureerd in opdracht van baron Van Zuylen en ­barones De Rothschild, heeft nu een mooie aanleiding, want tot eind ­september is hier een expositie te zien die je meevoert naar de tijd dat het stel de wereld over reisde. ­Reizen was in die tijd slechts weg­gelegd voor de happy few, en het echtpaar zorgde ervoor dat ze voortdurend waren voorzien van dezelfde luxe en comfort als ze thuis gewend waren. In het kasteel is een mooie verzameling te zien van nécessaires de voyage (verfijnde reiskistjes, deels beschikbaar gesteld door het Rijksmuseum), hutkoffers, vreemdsoortige souvenirs (buffels uit Ceylon) en correspondentie en foto’s vanuit mondaine badplaatsen en exotische bestemmingen.

Aimée Kiene

Theatertips

Gevangenis Monologen 2

T/m 8 juni, Amsterdam

De voorstelling Gevangenis Mono­logen 2 daagt de toeschouwer uit om na te denken over hoe wij omgaan met de 20 duizend gedetineerden die ieder jaar vrijkomen. Na het succes van vorig jaar keren de Gevangenis Monologen terug met een nieuwe editie over goed en kwaad, binnen en buiten, schuld, medeplichtigheid en vergeving, exclusief te zien in de voormalige Bijlmerbajes. Centraal staat het verhaal van de ex-gedetineerde Jack en zijn familie, gespeeld door Mingus Dagelet, Birgit Schuurman en Hamda Belgaroui.

Spring Festival

16 t/m 25 mei, Utrecht

Tijdens het Spring Festival is Utrecht tien dagen lang hét podium voor radicale, eigentijdse, internationale podiumkunsten, vooral performance en hedendaagse dans. De editie van dit jaar staat in het teken van humanoids, technologisering en posthumanisme. Hoge verwachtingen schept alvast Uncanny Valley van het Duitse performancecollectief Rimini Protokoll, waarin de enige acteur een robot is, die is gemodelleerd naar schrijver Thomas Melle. Verwacht verder premières van Boris Charmatz, Mette Ingvartsen en Naomi Vellissariou, plus Griekse traditionele dans en opwindende Indonesische noise.

Clybourne Park

Tournee t/m 28 mei

Clybourne Park is een razendsnelle satire op vastgoed en ras. Bruce ­Norris schreef zijn met een Pulitzer bekroonde toneelstuk in 2010 als reactie op de klassieker A Raisin in the Sun (1959) van Lorraine Hansberry. Voor producent Well Made Productions maakte Esther Duysker een frisse Nederlandse vertaling. Dit even geestige als complexe mozaïek van zwart-witmotieven en -misverstanden is nu voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien, als opvolger van eerdere Well Made-successen A Raisin in the Sun en Beneatha’s Place.

Herien Wensink

Beeldende kunst-tips

Returning the gaze

T/m 10 juni, Karin Hanssen, Kunsthal Helmond

De Belgische Karin Hanssen (1960) schildert in een verstilde stijl die we, in het op realisme gerichte Nederland niet of nauwelijks kennen. Een beetje zoals Luc Tuymans of Michael Borremans. Of om het internationaler en historischer te zien: Edward Hopper. Dromerig. Met fotografische verwijzingen naar het verleden, dat er bij Hanssen huiselijk en menselijk uit ziet, en verdomd alledaags. Dus: herkenbaar voor iedereen. Hanssens introductie in Nederland, met een eerste solotentoonstelling, is gelijk gootschalig aangepakt: met maar liefst een honderdtal schilderijen en tekeningen van de afgelopen twintig jaar.

Almost Human

Thomas Houseago, t/m 14 juli, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris

Klassieke beeldhouwkunst in een rauwe, ongepolijste hedendaagse jas. En waarvan filmster Brat Pitt een liefhebber (en verzamelaar) is. Dan kom je al snel uit bij de Engelse, in Los Angeles wonende kunstenaar Thomas Houseago. De ex-deelnemer van De Ateliers in Amsterdam is verantwoordelijk voor robuuste sculpturen naar menselijke figuur, opgetrokken uit grof gehakt gips, uitgehakt hout en geboetseerd in vele kilo’s klei. Fysieke sculptuur als een ‘gekke activiteit’, volgens de maker zelf. Beelden overigens die zich laten zien als driedimensionale tekeningen, van bovenmenselijke proporties en zaal vullend.

Rutger Pontzen

Muziektips

Lil’ Kleine

11 mei, Ziggo Dome Amsterdam

We zagen de afgelopen weken meer Nederlandse rappers opdraven in de Ziggo Dome, van Josylvio als voorprogramma bij Nicki Minaj tot Boef en Ronnie Flex als gasten bij de show van hiphopkoning Drake. Maar een middag- én avondvullende show van een Nederlandstalige solo-rapper in het Amsterdamse poppaleis? Die hadden we nog niet op de agenda staan. En dus schrijft Lil’ Kleine popgeschiedenis, als hij straks aantreedt in de megazaal. Het wordt de grootste show in zijn carrière en we kunnen dus veel spektakel verwachten, van nieuwe muziek tot een verbluffende visuele show. O ja, en natuurlijk die fijne meezinghits, van Verleden Tijd tot Krantenwijk en Alleen. En er zullen ook bij hem flink wat gasten aantreden, is de verwachting.

Omdat Lil’ Kleine veel aanhang heeft onder de erg jonge popliefhebbers, geeft de rapper zowel een matinee als een avondshow. Kinderen onder de 12 mogen alleen naar binnen met een volwassene aan hun zijde.

Bachs Orgelbüchlein

18 mei, Orgelpark Amsterdam

Een spectaculair orgelproject, zoals dat alleen kan worden uitgevoerd in het prachtige Amsterdamse kunstcentrum het Orgelpark. Johann Sebastian Bach werkte tot aan zijn dood aan een omvangrijk Orgelbüchlein, waarin hij 164 ‘koraalvoorspelen’ wenste op te nemen. Hij voltooide die monsterklus niet. De Engelse organist William Whitehead heeft collega’s uit de hele wereld gevraagd het orgelboekje van Bach alsnog te vullen, en het resultaat van het voltooiingsproces hoort u een zaterdag lang in het Orgelpark. Een rechtgeaard orgelliefhebber wil, nee: moet daar bij zijn. Het zeven uur durende concert is opgeknipt in drie delen dus u kunt tussendoor gerust een hapje eten.

Robert van Gijssel

Meer over