de gidscultuurtips

Cultuurtips van deze week: theaterspektakels, Holland Festival, enorme spinnen, een diva en meer

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, film en theater.

Bor BeekmanRijk van den BroekRobert van GijsselMark MoormanRutger PontzenJuul van Stokkom en Herien Wensink
An Elephant Sitting Still. Beeld
An Elephant Sitting Still.

Film

An Elephant Sitting Still

‘De wereld is walgelijk’, zegt een van de protagonisten van het verpletterende Chinese drama An Elephant Sitting Still. Wie de hoop niet wil opgeven, zal bijna vier uur lang (!) met toenemende moedeloosheid speuren naar een sprankje medemenselijkheid: de Chinese maatschappij verschijnt hier als een eindeloze hel, terwijl over het landschap een vuillaag lijkt te hangen. En toch is dit postume debuut van schrijver-regisseur-editor Hu Bo, die zich voor de première het leven benam, geen louter bedrukkende ervaring. Scholier Wei Bu, op de vlucht nadat hij de belager van zijn beste vriend zwaar verwondde, de op vergelding zinnende broer van het slachtoffer, Wei Bu’s schoolgenootje Huang Ling en de uitgekotste opa die toevallig Wei Bu’s pad kruist: ze gaan je allen aan het hart. Dat is te danken aan het vernuftige script, en aan Fan Chao’s camerawerk, dat de meeste scènes in ononderbroken shots vangt en steeds de radeloze gezichten van de protagonisten centraal stelt.

Theater

Holland Festival
t/m 23 juni, Amsterdam

26 dagen internationale podiumkunst van het hoogste niveau in tientallen theaters in Amsterdam, dat is het Holland Festival. Dit jaar werkt het festival met twee associate artists, wier werk centraal staat in de programmering. Dat zijn de Zuid-Afrikaanse multimediakunstenaar William Kentridge en de Congolese choreograaf Faustin Linyekula. Dit weekend is onder meer de voorstelling Crash Park – La vie d’une Île van Fransman Philippe Quesne te zien, evenals de dubbelproductie Enyangeni / Ursonate van William Kentridge en Nhlanhla Mahlangu.

Hanna van Hendrik
Première 8 juni, t/m 21 juli, Luchthaven Twente, Enschede

In theaterspektakel Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen deelgenoot van het leven van boerin Hanna. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Hanna van Hendrik is een groots opgezet megatheaterspektakel op locatie, met acht acteurs, dertig figuranten, een vierkoppige band (Her Majesty) een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien, en verder met onder anderen acteurs Johanna ter Steege en Huub Stapel.

Johanna ter Steege, te zien in theaterspektakel Hanna van Hendrik. Beeld ANP Kippa
Johanna ter Steege, te zien in theaterspektakel Hanna van Hendrik.Beeld ANP Kippa

Robot
Première 13 juni, t/m 22 september. Vis à Vis-terrein, ­Almeerderstrand

De voorstelling Robot van de Almeerse spektakeltheatergroep Vis à Vis speelt zich af in de nabije toekomst: een tijd waarin de cybermens misschien wel je beste vriend is. In Robot zien we hoe het oudere echtpaar Aad en Betty dapper weerstand biedt aan de onvermijdelijke komst van een zorgrobot (gespeeld door een acteur). Met humor, liefde en inventiviteit verzetten ze zich tegen de aankoop van zo’n robot; zij kunnen het samen wel aan. Maar dan komt Shiny langs. Deze cyberbuur blijkt verrassend sympathiek. Voor Betty althans.

Beeldende kunst

Middeleeuwse tuinen
t/m 1 september, Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

U wandelt er misschien dagelijks doorheen: het park, het bos of de tuin. Maar in de middeleeuwen had deze groenvoorziening een meer dan ontspannende betekenis. Als een verkapt Bijbels paradijs. Vol verwijzingen en toespelingen. Bestemd voor voedsel en medicijnen, voor kennis over kruiden, voor uitbundig liefdesspel. In manuscripten en prenten, op schilderijen en tegeltableaus: overal kom je de beeltenis van weelderige tuinen, bloemen en beplanting tegen. Aangevuld met herbaria, gereedschap en gedecoreerd servies geeft het Rijksmuseum voor Oudheden van dit weldadige fenomeen een groot overzicht.

Louise Bourgeois
t/m 3 november, tuin Rijksmuseum, Amsterdam

Louise Bourgeois (1911-2010) geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van de voorbije eeuw. Persoonlijk, sensitief en uiterst beklemmend en tegelijk bevrijdend. Met ruimtelijk werk dat veelal verwijst naar haar vroege jeugd, als dochter van tapijtmakers, met een promiscue vader en een zorgzame, te vroeg overleden moeder (zie ook p. 65). Bourgeois’ bekendste werk, de spin, verwijst daarnaar: bedreigend en beschermend tegelijk. Bourgeois maakte beesten tot metershoge bronzen beelden die deze zomer, in een groep van twaalf, door de tuin van het Rijksmuseum lijken te kruipen.

Één van de enorme spinnen van Louise Bourgeois, naast het Guggenheim Museum in Bilbao. Beeld Cover/Getty Images
Één van de enorme spinnen van Louise Bourgeois, naast het Guggenheim Museum in Bilbao.Beeld Cover/Getty Images

Fotografie

Fotofestival Naarden
t/m 30 juni

De 16de editie van een van de oudste Nederlandse fotofestivals, in het vestingstadje Naarden, heeft als thema Dutch Masters & ­Marvelous Misfits. Curatoren van het huidige festival zijn fotograaf Koos Breukel en auteur Hedy van Erp. Centrale locatie is de Grote Kerk en het tegenovergelegen stadhuis, maar vergeet ook de ondergrondse Bastions niet. Breukel presenteert zelf de portretreeks Misfits. Verder werk van Robin de Puy, Ernst Coppejans en Stephan Vanfleteren. Naarden heeft ook de primeur van het onlangs ontdekte archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998), die in de jaren negentig in New York travestieten, transgenders en transseksuelen fotografeerde.

Mads Mikkelsen, gefotografeerd door Stephan Vanfleteren. Beeld Stephan Vanfleteren / FotoFestival Naarden
Mads Mikkelsen, gefotografeerd door Stephan Vanfleteren.Beeld Stephan Vanfleteren / FotoFestival Naarden

Muziek

Pinkpop
8 t/m 10 juni, Megaland Landgraaf

Het eerbiedwaardigste popfestival van Nederland bestaat vijftig jaar. Knap dat het zich al die jaren staande heeft gehouden in een storm van nieuwe popfestivals. Pinkpop heeft zichzelf steeds opnieuw uitgevonden, zonder daarbij de oude garde voor het hoofd te stoten. De jubileumeditie heeft alles van een jubileumeditie. Er staan stokoude bands als Fleetwood Mac naast net iets minder stokoude heren van Lenny Kravitz tot Jamiroquai. Er zijn bands die generaties verbinden, zoals Mumford & Sons. En namen om de routiniers wat tegen de haren in te strijken; van Kraantje Pappie tot Jacin Trill en dancekanon Armin van Buuren. Pinkpop had nog een verrassing in petto: de populairste Nederlandse artiest van het moment treedt ook nog aan. Natuurlijk de Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. Die verdient wel een applausje.

Mariah Carey
13 juni, Ziggo Dome, Amsterdam

Kerstmis 2018 was bijzonder, dankzij een diva die zich nog steeds heel erg als een diva gedraagt en daar ­blijkens haar kerstshow in de Amsterdamse Ziggo Dome in december ook alle reden toe heeft. Mariah Carey zong met een stralend engelenkoor de kerststerren van de hemel en kondigde en passant een nieuwe tournee aan. En daar lopen we nu tegenaan, want La Carey staat opnieuw in de Ziggo Dome, en zal daar vooral werk spelen van haar laatste plaat Caution. Dat was ook geen onplezierig r&b-album. De recensent van de Volkskrant prees Careys geweldige frasering en stemcontrole, en noemde de plaat een aangename verrassing. Dat kan haar show in Amsterdam ook worden. Grijp die kans.

Meer over