De GidsCultuurtips

Cultuurtips van deze week: King Lear in een fort, de Apollo zoals je ’m nooit zag, of gewoon een tof festival?

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Still uit Apollo 11. Beeld
Still uit Apollo 11.

Filmtips

Apollo 11, nu in de bioscoop

De documentaire Apollo 11 toont chronologisch de voorbereiding, lancering, maanlanding en terugkeer van de missie aan de hand van originele archiefbeelden. Denk daarbij niet aan krakende radioberichten of gruizige televisie-opnamen. De beelden lijken soms wel gisteren geschoten. Ze zijn onderdeel van een ware schat aan vergeten archiefmateriaal waar de documentairemakers tijdens hun onderzoek op stuitten. Audiobanden en filmrollen die stof vergaarden in het Nasa-archief. Correct gelabeld, keurig bewaard, maar al in vijftig jaar door niemand meer bekeken. Nu zijn die beelden gedigitaliseerd en voor het eerst te zien voor het grote publiek. Ook astronaut André Kuipers is onder de indruk. ­Kuipers, eerder over de film in gesprek met de Volkskrant: ‘Dit is sciencefiction, maar dan echt. Het haalt voor mij het magische gevoel naar boven dat ik kreeg toen ik als klein jochie voor het eerst een kaartje met zo’n 3D-afbeelding van de Saturnus V-raket bekeek.’ De documentaire verscheen in maart al in de Amerikaanse bioscopen en kreeg vrijwel unaniem lof. Op filmrecensie-turfsite Rotten Tomatoes heeft hij een indrukwekkende score van 98 procent lovende recensies. ‘Ontzagwekkend’, jubelde The New York Times. ‘Dit is niet zomaar een documentaire. Je krijgt het gevoel dat je midden in de geschiedenis zit’, schreef Rolling Stone. ‘Dit is de meest indringende reis die filmbezoekers ooit hebben gemaakt’, juichte de Washington Post.

Theatertips

King Lear, Holland Opera t/m 20 juli, Fort Rijnauwen, Bunnik

Holland Opera viert zijn 25-jarig jubileum met de opera King Lear op Fort Rijnauwen. Componist Giuseppe Verdi hield van Shakespeare en had dertig jaar lang een libretto van King Lear op zijn bureau liggen. Hij durfde het stuk niet te componeren omdat hij bang was om, net als Lear zelf, waanzinnig te worden. Met Shakespeareteksten, muziek uit Verdi’s MacBeth, Othello en Requiem en nieuwe composities van Fons Merkies maakt Holland Opera een opera op de schilderachtige locatie van Fort Rijnauwen.

Julidans

2 t/m 14 juli, diverse locaties in ­Amsterdam

Julidans is het belangrijkste dansfestival van Nederland, bekend om zijn bijzondere en gedurfde internationale dansprogrammering. Het festival kijkt graag over grenzen. Letterlijk: naar dansmakers uit andere landen en culturen, en figuurlijk: naar andersoortige benaderingen van dans. Naast grote meesters biedt het festival ook een podium aan veelbelovende choreografen en geeft die de kans hun werk te laten zien. Daarnaast vraagt Julidans aandacht voor dansmakers die op het punt staan om (internationaal) door te breken.

Parade Rotterdam, t/m 30 juni, Rotterdam

In Rotterdam alweer het laatste weekend van De Parade – het allerleukste zomerfestijn voor verrassend theater in toegankelijke festivalsetting. Goed bediend worden dit jaar liefhebbers van opklap-opera (Händel goes Tinder), sprookjes met een twist (Doornroosje), clowns (Hakim, onder anderen), liefde en seks (Yes Please Live), allerhande genderfluïditeiten (Drie lesbiennes en een talkshow) en rammelende technologie (De voicemail monologen). De aanbevolen methode is, als altijd: prik op een avond blind tenminste twee voorstellingen, ga en laat je verrassen. Vanaf 5 juli strijkt het festival neer in Den Haag.

Theaterfestival De Parade Beeld Jerry Lampen / ANP Kippa
Theaterfestival De ParadeBeeld Jerry Lampen / ANP Kippa

Beeldende kunsttips

The Return, 29 juni t/m 17 november, Museum de Pont, Tilburg

Een mooie manier om als pensioengerechtigde afscheid te nemen: directeur Hendrik Driessen vertrekt bij ­Museum De Pont met een overzichtstentoonstelling van de Belgische schilder Luc Tuymans. Toch een van de meest gezichtsbepalende kunstenaars door de manier waarop hij het verleden in beeld wil brengen.

Manmade/No human, t/m 15 september, museum aan het Vrijthof, Maastricht

Het is de laatste jaren een snel in populariteit groeiend subgenre van de architectuurfotografie: het monumentaal fotograferen van verlaten gebouwen, alsof we de jongste dag achter de rug hebben. Jan Stel zou ook een goede locatiescout voor een dystopische sciencefiction film kunnen zijn. Vervallen casino’s, koeltorens, fabrieken en gashouders hebben in zijn foto’s nog wel de grandeur van de ruimte, waar het natuurlijke licht binnenvalt, maar lijken in hun verlatenheid verschrikkelijk nieuws te verbergen.

Muziektips

Down The Rabbit Hole, 5 t/m 7 juli, recreatieterrein, Groene Heuvels in Ewijk

Zes jaar geleden werd het Nederlandse festivallandschap ineens opgesierd met een tentenkamp te Hilvarenbeek genaamd Best Kept Secret. Een jaar later dook van schrik nóg een popdriedaagse op, een recreatiegebied verderop. Down The Rabbit Hole, in de Groene Heuvels bij Ewijk, werd ondanks de plotseling wel erg onstuimige concurrentie in een paar jaar toch een niet te missen festival, vooral vanwege de weloverwogen programmering.

Down The Rabbit Hole boekt grote namen met een kwaliteitsstempel, ­gitaren met een dwarse mening, voorname nieuwe hiphopnamen en zelfs r&b. En de line-up voor komend weekend is ijzersterk. Er staan grote popvrouwen op de hoofdpodia, van de al wat oudere helden Robyn tot Grace Jones tot de Spaanse flamencohit Rosalía en Janelle Monáe. De dansshows van die laatste twee waren op het Barcelonese festival Primavera eerder deze maand twee knetterende hoogtepunten dus het is raadzaam vooral die spektakels even te checken. En er is meer moois. Underworld gaat een ongetwijfeld betoverende (licht)show geven, en we kijken ook uit naar Foals, Khruangbin en Low.

Down The Rabbit Hole in juni 2018. Beeld Theo Audenaerd
Down The Rabbit Hole in juni 2018.Beeld Theo Audenaerd

Weezer, 1 juli, Ronda, TivoliVredenburg in Utrecht

Zomerse pop met lichtvoetige stemmenpracht maar toch ook behoorlijk scheurende gitaren. En vooral ontzettend aanstekelijke meezingrefreintjes. De Amerikaanse band Weezer, met de nerdy zanger Rivers Cuomo als boegbeeld, werd vanaf midden jaren negentig (en de heerlijke popplaat ­Pinkerton) een grootleverancier van liedjes voor films en dan vooral luchtige Amerikaanse comedies, van Shrek tot American Pie en de highschool-giller Angus. Maar Weezer is ook grappig om live te bekijken. Ze spelen meestal in joekels van zalen, zoals in 2016 nog in de Heineken Music Hall. Een optreden in de intiemere zaal Ronda van TivoliVredenburg in Utrecht is dus een buitenkansje. De kaarten zijn wel prijzig: u moet er dus iets voor over hebben. Maar het voorprogramma is óók leuk, want wordt verzorgd door de geweldige garagerockband Mozes and the Firstborn.

Meer over