De GidsCultuurtips

Cultuurtips van de week: Lorenzo Vitturi in Foam, the Irishman en Vampire Weekend

Wat gaan we dit weekeinde doen? Onze kenners geven de beste cultuurtips.

Robert van GijsselMark MoormanGeorgia oostRutger PontzenEsmee schenk de jong en Kevin Thoma en Herien Wensink
Fused Cotisso Terracotta Manta Ccochinilla Dyed Yarn Green Pigment Plum in Gocta uit de serie Caminantes, 2019.  Beeld Lorenzo Vitturi
Fused Cotisso Terracotta Manta Ccochinilla Dyed Yarn Green Pigment Plum in Gocta uit de serie Caminantes, 2019.Beeld Lorenzo Vitturi

Fotografie

Lorenzo Vitturi - Materia Impura, t/m 19 januari 2020, Foam, Amsterdam

Vitturi is niet makkelijk vast te pinnen. Hij vermengt fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collagetechnieken, en hij bouwt sets – als een soort visuele dagboeken. Met een moeder uit Peru en een vader uit Italië, reist hij veel tussen beide landen en culturen heen en weer. In zijn sculpturen (en foto’s daarvan) gebruikt hij materialen die hij onderweg aantreft en probeert hij te komen tot wat hij ziet als een fusie, bijvoorbeeld Peruaanse grond die versmolten wordt met Venetiaans glas. De eerste museale tentoonstelling van Vitturi vond plaats in 2013 in Foam.

Lees verder

De kunstenaar maakt sculpturen van alle dingen die hij vindt en maakt daar vervolgens foto’s van. Zo verbeeldt hij het enorme thema mondialisering (en passant zijn eigen familiegeschiedenis) op zijn kleinst. En kleurrijkst.

Theater

The Beauty Queen of Leenane, tournee t/m 28/12

Dochter Maureen slooft in het armoedige dorp Leenane al vele jaren voor haar moeder Mag. Maar dan ontmoet Maureen een man, en zet Mag alle mogelijke middelen in om haar dochter niet kwijt te raken. De Engels-Ierse Martin McDonagh schreef The Beauty Queen of Leenane in de jaren negentig als deel van De Leenane Trilogie, en won destijds vier Tony Awards. Tegenwoordig is McDonagh succesvol scenarioschrijver en regisseur van onder andere Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, en winnaar van twee Oscars en vier Golden Globes. In deze nieuwe regie van Maren Bjorseth bij de Toneelschuur worden moeder en dochter gespeeld door Keja Klaasje Kwestro en Jacqueline Blom. Hun Beauty Queen of Leenane wordt een grimmig sprookje vol herkenbare, soms bitter-komische situaties, snelle dialogen en live muziek.

Beeldende kunst

Xtended: Virtual Dioramas. T/m 24/11, Filmmuseum Eye, Amsterdam

U kent ze wel uit het etnografische of natuurhistorische museum: de grote vitrines waarin met kwast en papier maché een heel landschap is nagebootst plus de dieren die erin leefden. Ze laten je fantasie over wat ooit en ergens anders heeft geleefd op hol slaan. Nu zijn deze driedimensionale taferelen, in een modern en aangepaste vorm, ook in filmmuseum Eye te zien. In alle denkbare variaties: van een poppenhuis en een nageschilderd vervuild Amerikaans landschap tot handgemaakte miniaturen en een virtuele opera. Van zes kunstenaars Jasper de Beijer, Daniël Ernst, Celine Daemen, Eva Gonggrijp, Paula Strunden en Lotje van Lieshout.

Film

The Irishman, nu in de bioscoop

Wie het meesterlijke, drieënhalf uur durende gangsterepos van Martin Scorsese over macht, vergelding, schuld, boete en de pijn van ouderdom wil zien zoals-ie ontegenzeglijk is bedoeld – op een zo groot mogelijk scherm, met zo min mogelijk afleiding – dient zich enigszins te haasten. The Irishman draait de komende twee weken in de bioscopen, daarna is de film enkel nog te bekijken op Netflix – het platform maakte niet eerder zoveel productiebudget vrij voor één film (160 miljoen dollar, grotendeels met succes besteed aan de peperdure techniek waarmee oude acteurs weer jong worden gemaakt), om Scorsese vervolgens ook nog carte blanche te geven. Nog een keer regisseert hij zijn eeuwige oogappel Robert de Niro tot grote hoogten, in een waargebeurd/aangedikt relaas over maffia-klusjesman annex huurmoordenaar Frank Sheeran dat, uiteindelijk, op sublieme wijze toewerkt naar de moord op vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino in zijn Scorsese-debuut, minstens even goed).

Muziek

Vampire Weekend: 19 november, Afas Live, Amsterdam

Het is topdrukte in de Amsterdamse concertzaal Afas Live. De maand november staat ramvol niet te missen muziekzaken, en we zouden bijna gaan denken dat Nederland nóg een reusachtige concerthal nodig heeft. Voor het concert van Lizzo, op 18 november, is al maanden geen ticket meer te krijgen. Maar kijk eens welke band een dag na´ haar aantreedt. Het New Yorkse gezelschap Vampire Weekend komt langs met een van de leukere platen van 2019 in de bagage. Father of the Bride staat vol met harmonieuze, ragfijn gezongen popliedjes, en zelfs subtiele hints naar cool jazz en country. Zanger en liedschrijver Ezra Koenig is in topvorm, en dat bleek afgelopen zomer ook al op het festival Down The Rabbit Hole, waar Vampire Weekend een van de mooiste shows gaf. De liedjes, ja ook die van die nieuwste plaat, bleken echt meezingers en dus gangmakers, en dat zijn ze in de Afas natuurlijk ook. Er zijn nog kaarten.

Meer over