de gidscultuurtips

Culturele inspiratie nodig? Dit zijn de tips van onze kenners

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Kunstenaar Anne Wenzel (links) en directeur Deirder Carasso in het Stedelijk Museum Schiedam. Beeld hilde harshagen
Kunstenaar Anne Wenzel (links) en directeur Deirder Carasso in het Stedelijk Museum Schiedam.Beeld hilde harshagen

Beeldende kunst

Boksvereniging De Haan Memorial
Stedelijk Museum Schiedam, 14 september

Het kunstseizoen gaat weer met volle kracht van start. Deze week alleen al: schilder van zaaiers op het Franse platteland Jean-François Millet (Mesdag Museum, Den Haag), schilder/acteur/Gauguin-vorser Jeroen Krabbé (De Fundatie, Zwolle), live performances van Katja Heitmann (Marres, Maastricht) of filmmaker Tacita Dean (De Pont, Tilburg). Maar het onderscheidendst is toch de bokswedstrijd tussen kunstenaar Anne Wenzel en de directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Deirdre Carasso. Inzet van het duel: als Wenzel wint, kan ze haar gang gaan op een verdieping in het museum. Gaat de overwinning naar Carasso, dan kan zij op haar beurt haar gang gaan in het atelier van haar opponent.

Fotografie

Brassaï
Foam, Amsterdam, 13 september t/m 4 december

Het is allemaal de schuld van Brassaï (1899-1984). Hij legde in de jaren dertig het Parijse nachtleven, de high society, de cafécultuur dermate onweerstaanbaar vast, dat in de rest van de eeuw zoveel mensen zich wilden onderdompelen in de stad die Brassaï voor zijn lens zag. Foam brengt het eerste grote retrospectief, met meer dan 170 vintage prints, originele tijdschriften, boeken en tekeningen.

Theater

The Children
Het Nationale Theater, Den Haag, t/m 26 december

‘Een verbijsterend en opwindend stuk, vol kippevelmomenten en suspense’, zo omschreef The New York Times het stuk The Children, van het jonge Britse theatertalent Lucy Kirkwood. The Children was een succes op West End en kreeg daarna lyrische reacties op Broadway. Eric de Vroedt regisseert dit stuk, over klimaatproblematiek, schuld en verantwoordelijkheid, nu bij Het Nationale Theater, met in de hoofdrollen topacteurs Antoinette Jelgersma, Sylvia Poorta en Stefan de Walle.

Muziek

dB’s 25 jaar met o.a. The Kik, Blaudzun, Grafjammer, The Glamrocks, El Zombie en The Mischiefs
dB’s, Utrecht, 14 september

Een belangwekkende tip voor snelle beslissers: het Utrechtse popzaal- en oefenruimtecomplex dB’s viert vandaag, vanaf 12 uur ’s middags, zijn 25-jarige jubileum met een groots opgezet buitenfestival op drie podia. Het popcentrum is al jaren een broeinest van opkomend talent, vooral ook in de wat minder voor de hand liggende genres. De verjaardag wordt gevierd met bands die al jaren bij dB’s over de vloer komen en zelfs bandjes die in de oefenruimtes zijn ontstaan. En laten dat nu ook nog heel leuke bandjes zijn. Blaudzun en The Kik komen langs, maar ook de geweldige Blue Grass Boogiemen en de brute metalheads van Disquiet, Terzij De Horde en Grafjammer. En dan is er ook nog rockabilly, reggae en nog veel meer. Dit moet wel een onvergetelijk feestje worden – en de toegang is nog gratis ook. Dus niet dralen, biertje halen.

Film

Het Nederlands Film Festival, Utrecht, 27 september t/m 8 oktober

Het Nederlands Film Festival lijkt met het regiedebuut van Halina Reijn als openingsfilm raak te hebben geschoten. De film (met Carice van Houten) arriveert in Utrecht met een aantal prestigieuze uitverkiezingen op buitenlandse festivals, prijzen en de keuze tot Nederlandse Oscarinzending. Het festival laat verder hoogtepunten uit het afgelopen en komende film- ent televisiejaar zien,. Met als speciaal evenement de premiere van de re-edit van Grimm van Alex van Warmerdam - met Halina Reijn in de hoofdrol trouwens. Het wordt haar editie - en die van actrice Carice van Houten natuurlijk (die al vijf Gouden Kalveren in de vensterbank heeft staan).

Meer over