Chileense avocado

Opmerkelijk ver weg, in New York, verscheen een paar jaar geleden een van de aardigste boeken over koken en eten in België: het Everybody Eats Well in Belgium Cookbook....

De schrijfster, Ruth van Waerebeek uit Gent, is kok van beroep. Ze heeft haar geboorteland, 'waar ze bij het boodschappen doen met liefde een omweg van twintig minuten maken als dat betekent dat het gezin dan van lekkerder brood of van lekkerder asperges kan smullen', verruild voor een meer afgelegen deel van de wereld.

Vermeldde het omslag van het eerste boek nog dat zij verbonden was aan een kookinstituut in New York - vakdocent Belgische en Franse keuken -, haar nieuwste begint met de ontboezeming dat 'life and love' haar inmiddels naar Chili hebben gevoerd. Ze zette een restaurant op even buiten Santiago, maar voelde zich meer aangetrokken tot de kiwiteelt. En als Ruth van Waerebeek-Gonzalez schreef ze The Chilean Kitchen - Authentic, Homestyle Foods, Regional Wines, and Culinary Traditions of Chile (HPBooks, import Van Ditmar; ¿ 44,95).

Echte verrassingen bieden de (regionale) gerechten uit het langgerekte Chili - onmetelijke kustlijn, grote verschillen in landschap en klimaat - niet. In grote lijnen zijn het schotels die ook elders in Midden- en Zuid-Amerika op tafel komen. Wel voeren de 'pure' smaken de schrijfster terug naar het België van haar jeugd, dat bijna vergeten land van karnemelksoep met appelkes.

In elk behoorlijk restaurant in het land staat volgens haar Palta Reina op het menu, gevulde avocado 'een koningin waardig'. De vrucht blijft goeddeels intact.

Schil twee rijpe, nog stevige avocado's, halveer ze in de lengte, verwijder de pitten. Besprenkel het vruchtvlees aan de bovenzijde licht met citroensap en strooi er wat zout over.

Snijd een gare, afgekoelde kipfilet in zo klein mogelijke stukjes, doe ze in een kom en roer er mayonaise door, wat fijngesneden bieslook, zout, peper en fijngesneden geroosterde rode paprika. (Steek de paprika aan een vork, houd hem boven een gasvlam, en laat de hitte de huid rondom zwart blakeren. Af laten koelen. Verwijder het vel, dat nu makkelijk loslaat.)

Vul met het mengsel de holten in de avocadohelften en doe er een schep bovenop. Serveer het viertal gegarneerd met gehakte peterselie en olijven.

Van Waerebeek-Gonzalez noemt nog enkele vulvariaties. Garnalen bijvoorbeeld, met gekookte eieren, peterselie en cocktailsaus (!). Of een combinatie van gekookte rijst, gekookte ham, het fijngeprakte vlees van een rijpe avocado, een paar druppels olijfolie en citroensap. Zout en peper naar smaak.

Meer over