Buitenzwemmen onder alle omstandigheden

In Londen bestaat een opmerkelijke cultus: buitenzwemmen onder alle omstandigheden. Vooral in de winter ziet dat er heroïsch uit.

Ynske Boersma
null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller

Van de ijzige wind die in vlagen over het zwemwater jaagt, trekt niemand zich iets aan. Van de regen ook al niet, behalve een paar dik ingepakte badmeesters aan weerszijden van het bad die, zodra de eerste druppels vallen, geroutineerd een parasol open te klappen.

Zo gaat dat in het London Fields Lido, het buitenbad in het gelijknamige stadspark in Hackney, Londen. Jongelingen in Speedo's crawlen pijlsnel door het dampende water van de fast lanes. Een paar banen verderop glijden bejaarde Britten bijna stoïcijns door het water. Wie uit het water komt doet dat gracieus, alsof de temperatuur niet net boven het vriespunt ligt.

Het is een ware cultus onder de Londenaren: buiten zwemmen, het hele jaar. Het klimaat mag er dan volstrekt ongeschikt voor zijn, bijna alle buitenbaden en zwemvijvers in Londen zijn alle seizoenen open, en trekken ook in de wintermaanden veel bezoekers.

null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller

Verfrissend

Spartaans? Valt wel mee. Oké, het stukje van de kleedkamers naar het bad is ijzingwekkend koud. Dat de kluisjes buiten zijn helpt ook niet - zie maar eens rillend zo'n rottig muntje van 20 pence in het slotje te gooien. Maar wie deze horde heeft genomen, wacht een warm bad. Het London Fields Lido is als een van de weinige buitenbaden verwarmd tot een aangename graad of 25.

Het 50-meterbad is populair onder de bewoners van Hackney, het district ten noorden van de Londense City. Het in 1932 gebouwde complex was achttien jaar dicht, maar werd in 2006 na een hardnekkige lobby van buurtbewoners gerenoveerd en heropend. Nu is het, ook in de koude jaargetijden, in het weekend zó druk dat badgasten in shifts dienen te zwemmen.

'If you can live in London, you can put up with everything', zegt John, een dikbuikige Londenaar van in de vijftig. Zo verklaart hij de populariteit van het winterzwemmen onder de stedelingen. Hij puft uit aan de kant, met alleen zijn hoofd boven water. 'Het is een wonder dat ik het naar de overkant heb gehaald', zucht hij met gevoel voor dramatiek. Een baan verderop in de medium lane schoolzwemt zijn vrouw verbeten heen en weer. Dat doet ze elke dag, vertelt John, met gespeelde verbazing.

'Zwemmen in de winter is verfrissend', zegt een student 'En goed voor je hart', valt zijn vriend hem bij. 'Nou ja, dat weet ik eigenlijk niet', zegt hij, schouderophalend. 'Ah kijk, het regent. Hoeveel baantjes zullen we nog doen?'

Toegang: euro 6,35 voor niet-leden
better.org.uk/leisure/london-fields-lido
De foto's van Madeleine Waller zijn afkomstig uit haar boek: East London Swimmers, Hoxton Mini Press, 2014, circa 17 euro.

null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller
null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller
null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller
null Beeld Madeleine Waller
Beeld Madeleine Waller
Meer over