Boodschappen doen voor een beter klimaat

De smeltende ijskappen zijn voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Want wat kun jij als individu nou aan zoiets groots als klimaatverandering doen? Nou, heel veel. Bijvoorbeeld door je boodschappen te testen met de supermarktgids. Lees de tips hieronder.

null Beeld Jan Will
Beeld Jan Will

Slecht nieuws over het klimaat, zoals deze week weer naar buiten kwam, leidt zelden tot gedragsverandering, constateert journalist Esma Linneman. Daar kunnen we niets aan doen, zeggen wetenschappers. Ons brein is simpelweg niet in staat die informatie adequaat te verwerken. We hebben namelijk twee denkroutes: de eerste is bijzonder snel en op de automatische piloot. Voorbeeld: je remt plotseling af om niet op de auto voor je te botsen. Gevaar geweken! Het tweede denkpatroon is veel langzamer en bedoeld om complexe informatie te verwerken. Maar dat schakelen we liever niet in, ook niet als het over smeltende ijskappen gaat. Er gaan allerlei mechanismen in werking in je hoofd. Zoals de optimism bias: het idee dat jij zelf minder risico op iets ergs loopt dan anderen, vaak in combinatie met het idee dat een ander, zoals de overheid, of het bedrijfsleven dit probleem wel zal oplossen. Of wat te denken van de psychologische reactie van perceived lack of control. Oftewel: ja, Antarctica gaat naar de klote, maar wat kan ik daar in godsnaam aan doen?

Maar je kunt toch wél iets doen. Als je bedenkt dat drank voor 14 procent van de klimaatbelasting van voedingsmiddelen zorgt en rijst voor een achtste van de methaanuitstoot. Zo komt een ananas per boot aan en geeft dus minder klimaatbelasting en is kaas bijna even belastend als een stukje vlees. Elfie Tromp komt tot deze (en meer) ontnuchterende conclusies wanneer ze haar boodschappen onderzoekt met duurzaamheidsexpert Loethe Olthuis voor De Voedselzaak in dit filmpje.

Als je je eigen boodschappenmandje wilt testen met Loethe dat kan dat hier met de duurzame supermarktgids.

Onze culinaire recensent Mac van Dinther wil minder vlees eten. Want als we zo doorgaan, is de veehouderij in 2050 in haar eentje verantwoordelijk voor de volledige hoeveelheid uitstoot aan broeikasgas waarop Nederland zich heeft vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Hij wil het anders gaan doen en liet zich door deze boeken inspireren. Over vlees zijn boekenplanken volgeschreven: het perfecte varken, de ultieme biefstuk, tips voor roosteren, bakken, grillen en braden van vlees. Allemaal geschreven door liefhebbers van Het Beest. In zijn gedode gedaante dan. Maar de laatste jaren groeit het stapeltje boeken dat juist de andere kant op gaat: deze boeken wijzen ons de weg naar een minder vlezige toekomst.

Meer verhalen over eten en duurzaamheid lees je op onze pagina De Voedselzaak, een plek waar alle reportages, onderzoekstukken, dataverhalen, video's, podcasts en opiniestukken zijn samengebracht.

Meer over