de gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

null Beeld

Lieve lezer,

Gelukkig hebben we de boeken nog. Jawel, Thierry Baudet schrijft ook. Maar behalve boeken als De aanval op de natiestaat (2012), Oikofobie (2013) en Van elk waarheen bevrijd (2018) schreef hij ook een echt leuk boek over klassieke muziek, samen met Arie Boomsma. Van Bach tot Bernstein kwam uit in het onschuldige jaar 2014. Het bevat onder meer luistertips voor de zaterdagochtend, als ‘zonlicht je huis binnen schijnt, de geur van koffie en geroosterd brood uit de keuken komt en de extra dikke krant op de mat ligt’. Voor die momenten raden Baudet en Boomsma het Klavierkwintet in a van Schubert aan, of de Suite Les Indes Galantes van Schubert. Eigenlijk wilde hij concertpianist worden, schrijft Baudet in het voorwoord, maar daarvoor ‘ontbrak het hem aan doorzettingsvermogen en talent’. Over die zin kunnen we zaterdagochtend nadenken terwijl we de extra dikke krant lezen, de troostende klanken van Schubert op de achtergrond.

Terwijl Utrecht maandag in angst en onzekerheid verkeerde over de moordpartij dan wel aanslag dan wel jihadistische terreurdaad door een gestoorde gek, werd in Amsterdam de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2019 bekend gemaakt. Even was er twijfel of het wel moest doorgaan, zei juryvoorzitter Jet Bussemaker, maar ‘literatuur is niet alleen een prettige manier om je te verpozen, maar ook een wapen tegen onverdraagzaamheid’. Het zou een sobere bijeenkomst worden maar eigenlijk was hij niet anders dan andere jaren: blije schrijvers en hun uitgevers, witte wijn, hapjes en een haperende microfoon.

Vandaag begint de 84ste Boekenweek, met als thema ‘De moeder de vrouw’. Vermoedelijk zijn aan het Boekenweekthema niet eerder zoveel woorden vuilgemaakt als afgelopen jaar en vandaag dragen ook historica Els Kloek en cabaretier Katinka Polderman hun steentje bij. Arjan Peters las intussen het Boekenweekgeschenk Jas van belofte van Jan Siebelink en het Boekenweekessay Mijn moeders strijd van Murat Isik.

Interview van de week

Op woensdag 27 maart zal Anne Sofie von Otter, met haar vaste begeleider Bengt Forsberg op de piano en op de viool Pekka Kuusisto, een recital geven in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, met uitsluitend werk van William Shakespeare (1564-1616). Die staat niet bekend als liedjesmaker, maar in zijn toneelstukken wordt wel een paar keer een lied aangeheven – over dood, de natuur en de liefde –, als interval tussen alle politieke intriges en onthoofdingen. Arjan Peters sprak Von Otter in Stockholm.

Anne Sofie von Otter Beeld Mats Backer / illustratie : Typex
Anne Sofie von OtterBeeld Mats Backer / illustratie : Typex

Boek van de week

Tijdens deze Boekenweek verschijnen interessante boeken van zonen, schrijft Aleid Truijens, die ons door het enorme aanbod gidst. Het best vindt ze Het zijn de kleine dingen die het doen van Marcel van Roosmalen, een keuze uit zijn columns, met moeder en zoon op het omslag; het is een klassieker in het genre. De hoogbejaarde moeder, die nog steeds woont in zijn ouderlijk huis, is weduwe en afhankelijker van haar kinderen dan ze wil toegeven. Ze pareert elke kritiek met de onweerlegbare bewering dat haar man zaliger dit ‘zo gewild zou hebben’. Bijna elke zin die Van Roosmalen schrijft is raak, volgens Truijens. Elke droge zin is een mengeling van irritatie, opstandigheid en berusting, en ook kregelig mededogen.

Aanraders van de redactie

Terrorisme is alleen terrorisme als we er bang van worden, en we worden er bang van omdat het gevaar zo wordt uitvergroot. Dat zei forensisch psycholoog Julia Shaw tegen Loes Reijmer, een paar dagen voordat Utrecht op slot ging omdat er een moordenaar rondliep. Mocht je hun gesprek over het kwaad in de mens toen hebben gemist, lees het dan lees het dan hier alsnog.

Julia Shaw Beeld Valentina Vos
Julia ShawBeeld Valentina Vos

De Volkskrant Boekenraad

De tip van Ine Soepnel (boekhandel Van Someren & Ten Bosch): Ze kwam uit Marioepol van Natascha Wodin

‘Naast alle Boekenweekmaakseltjes, is er gelukkig ook een écht goed moederboek: Ze kwam uit Marioepol van Natascha Wodin, een Duits-Oekraïense schrijfster die wilde weten wie haar moeder was en stukje bij beetje haar verbijsterende levensgeschiedenis ontrafelde. Als boekhandelaar heb je veel titels die maar korte tijd in de winkel blijven, maar sommige boeken zou je altijd op de plank willen houden. Dit is er één. Indringend, aangrijpend en noodzakelijk – van dezelfde klasse als Een vrouw in Berlijn.’

null Beeld
Meer over