De Gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

null Beeld

Lieve lezer,

Dat je verslaafd kunt raken aan Netflixseries is bekend; ik voel me al een paar weken licht ontheemd omdat ik door alle afleveringen van de Franse topserie Dix Pourcent heen ben. Maar gelukkig hebben we de boeken nog, en op papier bestaan verslavende series al veel langer; Emile Zola, Honoré de Balzac en Marcel Proust zetten in de 19de eeuw de toon voor een genre dat nog altijd mateloos populair is. Denk aan de Napolitaanse romans van Elena Ferrante, of aan de Zeven Zussen-reeks van Lucinda Riley.

Of aan de Cazalets: onze medewerker Bo van Houwelingen bouwde in de afgelopen jaren een diepe band op met Louise, een creatie van schrijver Elisabeth Jane Howard (1923-2014), die haar Cazalets-reeks tussen 1982 en 2013 schreef. Er gingen meer dan een miljoen exemplaren van over de toonbank en de BBC maakte er een populaire dramaserie van. Deel 5, geschreven in 2013, verschijnt deze week in Nederlandse vertaling.

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Interview van de week

‘Het is een menselijke behoefte om altijd een overtuigende samenhang te vinden voor gegevens die we niet begrijpen’, zegt Michael Ondaatje in een interview met Hans Bouman. ‘Wij zoeken een verhaal. Mijn manier van schrijven weerspiegelt hoe ik naar de werkelijkheid kijk. Een roman schrijven is voor mij een poging een verhaal te maken uit een chaotische verzameling ideeën. Als ik begin te schrijven weet ik praktisch niets. Niet hoe de plot zal lopen, niet wie de belangrijkste personages zullen zijn, hoe hun karakter in elkaar steekt.’

Ondaatje, die internationaal faam verwierf met The English Patient, woont al jaren in Canada maar is in 1943 geboren in Sri Lanka dat toen nog Ceylon heette. Zijn achternaam dankt hij aan Nederlandse voorvaderen. Ondaatje is al een halve eeuw schrijver maar heeft ‘slechts’ zeven romans op zijn naam staan. De laatste, het door de Volkskrant met vijf sterren bestrooide Blindganger (Warlight), speelt zich af in het Engeland van net na WOII. ‘Engeland was toen een gewond land, dat zijn verwondingen niet aan de buitenwereld durfde te tonen.’

Michael Ondaatje Beeld Daniel Mordzinski
Michael OndaatjeBeeld Daniel Mordzinski

Boek van de week

Over ruim een week wordt de Libris Literatuurprijs 2019 uitgereikt en te hopen valt dat hij opnieuw wordt gewonnen door een schrijver die al jaren stilletjes heel goed zit te wezen maar wiens of wier kwaliteiten door ‘het grote publiek’ nog niet echt zijn opgemerkt, zoals twee jaar geleden gebeurde met Alfred Birney. Zijn semi-autobiografische roman De tolk van Java, de culminatie van dertig jaar schrijverschap, werd na het winnen van de Libris Literatuurprijs 2017 alsnog een bestseller.

In de mooie Privédomeinreeks is nu Niemand bleef verschenen, het dagboek dat ‘Meneer B’ bijhield in de jaren 2005-2011. Vrijgezelle vijftiger in Den Haag, twee kinderen, een dochter die hij niet ziet en een puberzoon die hij geregeld in huis heeft, een man die moet leven van reclameteksten in opdracht, een schrijver die op de fiets naar Scheveningen en in de supermarkt goed kijkt – en niet alleen naar de lucht, de zee, de haring en de boodschappen, maar ook naar de heupen en billen van jonge meisjes, op pleintjes en achter de kassa. Zou er nog een nieuwe liefde in zitten voor deze al wat oudere man, of moet hij het hebben van herinneringen aan de vele voorbije liefdes, die misschien wel mooier zijn dan die liefdes zelf waren? Vier sterren.

Aanraders van de redactie

Het zoveelste boek over Johan Cruijff heet Cruijff & Johan en is geschreven door Jan-Cees Butter en Ferenc van der Vlies. Mooi aan dit boek is dat de familie (Danny Cruijff) meewerkte en foto’s uit het privéarchief beschikbaar stelde.

Is Michel Houellebecq een boze witte man of schrijft hij alleen maar over boze witte mannen? Dat zijn namelijk twee verschillende dingen, legt zijn vertaler Martin de Haan nog maar eens uit.

Johan en Danny met dochter.  Beeld Familiearchief Johan Cruijff
Johan en Danny met dochter.Beeld Familiearchief Johan Cruijff

De Volkskrant Boekenraad

De boekentip van Leo van de Wetering (boekhandel Donner): Merlijn Kerkhof, Oude Maasweg kwart voor drie.

‘Ze speelden tientallen jaren vlak voor de deur van het oude Donner, maar The Amazing Stroopwafels lieten hun muziek ook horen in louche lokaaltjes en deftige concertzalen. ­Volgens hun grootste fan, muziekrecensent Merlijn Kerkhof, vormen ze de beste band van Nederland. Hij weet dit, als zoon van de frontman, al zijn hele leven – nu de rest van Nederland nog, en daarom schreef hij deze buitengewoon geanimeerde geschiedenis. Terwijl het in dit boek eigenlijk om iets anders draait: een unieke vader-zoonrelatie.’

null Beeld
Meer over