de gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld

Lieve lezer,

Van harte gefeliciteerd met Internationale Vrouwendag! Voorwaarts in de strijd, zeg ik altijd maar, en zegt ook feministisch maandblad Opzij; deze week werd bekend dat het zieltogende (5.000 abonnees) maar door bladenman Hans van Brussel op het nippertje geredde tijdschrift nu ook boeken gaat uitgeven. Zestien titels per jaar, is het voornemen, te beginnen met Mijn rooie, roomse oma van Ineke van Pelt. Eerdere boekinitiatieven van tijdschriften mislukten (Linda stopte in 2015 met Linda.boeken, een imprint van Nijgh&Van Ditmar), maar succesverhalen zijn er ook – De Correspondent haalt met zijn boeken geregeld de Bestseller 60.

Over vrouwen gesproken: van de Italiaanse succesauteur Elena Ferrante, die haar identiteit al jaren geheim houdt en vermoedelijk een man is, verschijnt deze week Frantamuglia, een geschreven leven. De bundel bevat de correspondentie die Ferrante per mail voerde met journalisten en regisseurs. Jarl van der Ploeg las het.

Een paar jaar geleden dronk ik een kopje thee bij uitgeverij De Harmonie, waar uitgever Jaco Groot me trots een dummy toonde van een boek waar hij mee bezig was. Het stond vol foto’s van allerhande ouwe meuk. Onduidelijke gereedschappen, roestige wapens, half vergane mobieltjes. Gevonden bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. ‘Schitterend hè’, zei Groot opgetogen; ik knikte beleefd en hoopte voor hem dat hij er in elk geval genoeg exemplaren van zou verkopen om nog een beetje uit de kosten te komen. Het werd een gigantisch succes. Deze week werd Spul. Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn in Leipzig bekroond met de Gouden Letter, oftewel uitgeroepen tot mooiste boek van de wereld.

Spul. Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn. Beeld Studio V
Spul. Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn.Beeld Studio V

Boek van de week

Hij is er en hij is mooi: Peter Buwalda’s tweede roman, deel 1 van een trilogie, heet Otmars zonen. ‘Gebroken gezinnen, vaders en zonen, verwachtingen en ambities, Enschede en Blerick, en muziekdetails die tot kwesties van levensbelang worden opgeblazen: vreemd als het klinken mag, maar reeds bij zijn tweede roman doet de wereld van Peter Buwalda vertrouwd aan’, schrijft Arjan Peters, die het boek vier sterren geeft. Buwalda lezen, zegt Peters, ‘is ook altijd meegetrokken worden in een web van verwijzingen, méér dan een spelletje, want deze romanbouwer is ervan doordrongen dat niemand zonder fundament aan eigen werk kan beginnen. Niet voor niets was hij al bijna 40 toen hij debuteerde.’

Interview van de week

De Vlaamse schrijver, dichter en punkrocker Elvis Peeters schrijft al zijn romans en theaterteksten samen met zijn vrouw Nicole Van Bael. Ze werken er beiden even hard aan. Toch staat er op de omslagen alleen zíjn naam gedrukt. Op de flap: een foto van Elvis alleen. Aan de binnenkant staat in kleiner lettertype onder de auteursnaam: ‘in samenwerking met Nicole Van Bael’. Tot voor kort deed Elvis ook alle mediaoptredens alleen. Maar met de verschijning van hun nieuwe roman gooien ze het over een andere boeg en laten ze zich als duo interviewen. ‘De afgelopen twee jaar kreeg Elvis steeds vaker negatieve opmerkingen over mijn afwezigheid’, vertelt Van Bael aan Persis Bekkering, die het duo sprak. ‘Vooral sinds de #MeToo-beweging geloven mensen hem niet meer wanneer hij zegt dat ik liever in de luwte blijf. Hij onderdrukte mij, werd gezegd. Die kritiek vond ik voor hem niet aangenaam. Dus nu doen we het maar samen.’ Ze is er niet onverdeeld gelukkig over. ‘Ik heb meer dan twintig jaar de luxepositie gehad mijn tijd aan andere dingen dan publiciteit te kunnen besteden.’

Schrijversduo Elvis Peeters Beeld Siska Vandecasteele
Schrijversduo Elvis PeetersBeeld Siska Vandecasteele

Aanraders van de redactie

Om van succes verzekerd te zijn, voegen schrijvers zich naar de wetten van de mediacultuur en dat gaat ten koste van vernieuwing in de literatuur, volgens Sander Bax. Daar valt wat op af te dingen, vindt Jean-Pierre Geelen, tegenwoordig ombudsman maar in een vorig leven tv-recensent van de Volkskrant.

Het kiezen van een boek om te lezen was altijd al een samenspel van zintuigen: hoe ruikt het, hoe voelt het, hoe leest de eerste zin? Maar nu doet ook de klank van een stem ertoe, schrijft Hugo Blom in deel twee van onze nieuwe en nu al onvolprezen serie De Boekenluisteraar.

Historicus Aad Haverkamp promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit. Hij onderzocht zo’n honderd sportbiografieën tussen 1928 en 2014 en ziet daarin duidelijke trends: de sportbiografie wordt steeds persoonlijker.

Volkskrant Boekenraad

De boekentip van Margreet Plukker (Boekhandel Plukker): Javier Marías, Berta Isla

‘Wat als je erachter komt dat je echtgenoot, die je al vanaf de middelbare school kent, een heel ander leven blijkt te hebben dan jij denkt? In Berta Isla, de meest recente roman van Javier Marías, ontdekt de gelijknamige hoofdpersoon dat haar man als spion en infiltrant werkt. Als hij na jaren dood gewaand te zijn geweest terugkomt, wordt de situatie nog gecompliceerder. Aan wie is Berta trouw en wie is de man, na zoveel dubbellevens, geworden? Marías roept boeiende vragen op in deze spionageroman, en laat je na lezing van Berta Isla achter met de intrigerende vraag of niet ieder mens altijd een mysterie voor de ander blijft.’

null Beeld
Meer over