Bierroute voor fietsers

Ruim een jaar geleden werd Midden-Limburg aangesloten op een nieuw, door knooppunten verbonden fietsroutenetwerk dat furore maakte in de regio Kempen en Maasland van Belgisch Limburg....

Cees Gloudemans

'Prima zo'n experiment', reageerde de Stichting Landelijk Fietsplatvorm (SLF) in Amersfoort. 'Als het tot enthousiaste reacties leidt en als de routes in het landschap passen, moeten we daar niet moeilijk over doen, het recreatieve fietsen profiteert ervan.' Het SLF vond het knooppuntensysteem 'wel iets droogs' hebben door het ontbreken van themaroutes.

Volgens de ANWB reageerde het publiek direct 'razend enthousiast'. Inmiddels is vrijwel heel Nederlands Limburg 'aan elkaar geknoopt', breidt het netwerk zich van Zuidoost-Brabant naar het westen uit en is Belgisch Limburg in 2002 in zijn geheel van knooppunten voorzien. De verwachting is dat dit decennium het grensoverschrijdende web van genummerde knooppunten zich blijft uitbreiden.

'Droog' is het knooppuntensysteem ook al niet meer. De thema's komen eraan. Kempen & Peel in Brabant broedt erop, Kempen en Maasland in Belgisch Limburg heeft er al twee ingevoerd: de Kettler-Maasland- en de Limburgse bierroute. De eerste is opgebouwd rond het afwisselende landschap langs de Maas en de Zuid-Willemsvaart en begint bij het 'inrijpunt' Marec (Ophoven-Kinrooi). Een inrijpunt is een, ook met het openbaar vervoer, gemakkelijk bereikbare (parkeer)plaats met allerlei faciliteiten zoals hotel, café (dat behalve schenkt ook toeristische informatie verstrekt), rijwielhersteller en fietsenverhuur annex -stalling.

De tweede thematische route bestaat uit vier etappes - totale afstand 114 kilometer - die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. De startplaatsen zijn de Achelse Kluis (de enige blonde trappist met een laag alcoholpercentage), het Brouwerijmuseum in Bocholt tegenover een van de grootste familie(Martens)brouwerijen van België, Brouwerij Sint-Jozef in Opitter (Limburgse Witte) en Kasteel Brouwerij De Dool in Houthalen-Helchteren (abdijbier Ter Dolen).

De fietser doorkruist op deze bierroutes voldoende natuurgebieden om de calorieën er weer af te trappen. Een advies: neem de tijd voor een bezoek aan Europa's grootste Brouwerijmuseum. 'Conservator' Jan Martens senior is een boeiend verteller.

Meer over