Beste slaapplaatsen voor een weekendje in eigen land

Een romantisch weekend weg of met het hele gezin, in Nederland kun je je prima verstoppen. Met wifi, gelukkig.

Home at the End of the World in Slenaken Beeld .
Home at the End of the World in SlenakenBeeld .

Aan het einde van de wereld

Waar zitten we?
In het Limburgse Slenaken, aan het einde van een holleweg, in Home at the End of the World (naar een boek van Michael Cunningham), een b&b gerund door Jeannette Bisscheroux.

Wat is daar zo bijzonder?
Behalve het oude zomerhuis zelf met vakwerk-elementen en de Engelse tuin eromheen, valt de stilte op. Jeannette: 'We hebben wekelijks mensen uit de Randstad die binnen komen vallen alsof de duivel ze op de hielen zit. Die ploffen neer en zeggen dan: hèhè, eindelijk stil!'

Hoe slapen we?
We kiezen voor de kamer met bedstee, van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over de Zuid-Limburgse heuvels met koeien.

En hoe is het ontbijt?
De sinaasappeljam van Jeannette is echt veel lekkerder dan marmelade uit een potje en je krijgt haar recept zo mee. Haar brood is ook super. En het eet zo lekker, buiten op het terras in de zon. En die stilte dus.

Wat kun je er doen?
Je de blaren wandelen in de glooiende omgeving. Naar de markt in Belgisch Aubel: net of in je even in Frankrijk bent. Een dagje naar dynamisch Luik kan ook. Of vraag de gastvrouw: ideeën zat.

Vanaf 75 euro per nacht - homeattheendoftheworld.nl
Mirjam Schöttelndreier

Heerman in Beuningen Beeld .
Heerman in BeuningenBeeld .

undefined

Boerderij de luxe

Waar zitten we?
In Beuningen. Nee, niet bij Nijmegen, maar in Twente, rechts van Almelo. U weet: daar is altijd wat te doen.

Wat is daar zo bijzonder?
Daar zit boerderijlodge Heerman, een lekker luxe vakantieverblijf in een pracht van een oude boerderij. Er zijn er meer hier in de buurt, boerderijen die samenwerken met horecaman Harald Droste: hij heeft het designinterieur geleverd, zij ontvangen de gasten.

Hoe slapen we?
We slapen lang en diep op het Twentse platteland. Terwijl het er buiten toch behoorlijk lawaaiig aan toegaat: kikkers kwaken, schapen blaten en vogels kwinkeleren dat het een lieve lust is.

En hoe is het ontbijt?
We eten pizza van gisteravond van Italla-servies. We zijn op familieweekend: vier huishoudens in de vier appartementen die Heermans herbergt. Op de deel, onder de hanenbalken, staat een lange tafel voor de hele groep. De eerste avond laten we pizza bezorgen; de tweede avond eten we Twents ree in Droste's restaurant in Tubbergen.

Wat kun je er doen?
Je kunt er een nevenennichtenvoetbaltoernooi houden in de tuin, je kunt er oude familiefilmpjes kijken als het regent (en je je eigen apparatuur meeneemt) en je kunt er naar natuurmuseum Wonderryck in Denekamp, het 'mooiste museum van de wereld' volgens mijn moeder.

Vanaf 249 euro (2 nachten voor een 4-persoons appartement)- drostes.nl heermanlodges.nl
Evelien van Veen

De Pondspeer in Ruinerwold Beeld .
De Pondspeer in RuinerwoldBeeld .

Knus in een plaggenhut

Waar zitten we?
In het Drentse Ruinerwold, in de Pondspeer, een plaggenhut op het erf van de boerderij van Bert en Tineke Bal. Op het erf zijn nog twee zwartgeschilderde huisjes te huur. Ook is er een grote groepsaccommodatie, plus zestien kampeerplekken. Ook zijn er: 2 minipaardjes, 4 kippen, 3 poezen, 3 geiten en een ooievaarsnest. We boffen: mét ooievaar.

Wat is daar zo bijzonder?
De plaggenhut zelf. Gebouwd naar voorbeeld van de vroegere plaggenhutten op het Drentse veen. Zag het er in die tijd binnen blauw van de verbrande-turfrook, zodat je nauwelijks kon zien of er iemand thuis was, nu is het binnen licht en knus en lekker warm, met cv, wifi, tv, dvd, wc, douche, keuken en rood-wit geblokte gordijnen. En het knust van alles: de bedstee.

Hoe slapen we?
In die bedstee. Door het piepkleine raampje kijken we over de weilanden uit.

Wat kun je er doen?
Wandelen op de grote heide, het Dwingelderveld, met schaapskooi. Ook de Weerribben en het Drent-Friese Wold zijn vlakbij. Er zijn mooie dorpjes in de buurt: Ruinen, Havelte, Dwingeloo. En je kunt oude, half in de veengrond verzakte boerderijen bekijken.

Vanaf 295 euro per week - detoffepeer.nl
Aleid Bos

Sealodges in Bloemendaal aan Zee Beeld .
Sealodges in Bloemendaal aan ZeeBeeld .

Een frisbeeworp van zee

Waar zitten we?
In Bloemendaal aan Zee, op een frisbeeworp van het strand. Daar staan 113 strakke designhuisjes, Sealodges, in een grote kuil in de duinen. Dat kan omdat hier eerst een camping was.

Wat is daar zo bijzonder?
De landschapsarchitect bestrijdt dreigende benauwdheid met zandwallen, palissaden en plukken helmgras. Je loopt zo het strand op, langs paviljoens met dj's en vuurkorven, richting de branding. In de duinen stuit je op Europese bizons die daar rondlopen als experiment.

Hoe slapen we?
Luxe strandhutten met veel hout, glas, wifi, vloerverwarming en inloopdouche. Je wou dat je thuis zulke goede keukenapparatuur en pannen had. De kinderen slapen op een entresol met ladder. Vinden ze leuk.

En hoe is het ontbijt?
Er is vers brood, beleg en aardbeien voor normale prijzen in de kampwinkel.

Wat kun je er doen?
Kinderen krijgen bij de balie een metaaldetector of telescoop mee. En een go-procamera om hun avonturen te filmen.

Vanaf 381 euro per week - belvilla.nl/sealodges-bloemendaal
Noël van Bemmel

Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord Beeld .
Duin & Kruidberg in Santpoort-NoordBeeld .

Deftig in de Duinen

Waar zitten we?
In de schaduw van druk Amsterdam in een sprookjesachtige villa op landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Ooit in handen geweest van koning Willem III en Floris Adriaan Baron Van Hall.

Wat is daar zo bijzonder?
Je stapt terug in de tijd, in grote danszalen en stijlkamers vol kasten met bolpoten. De hal heeft grote fauteuils en een echt knisperend haardvuur. Wie het aandurft, vraagt een rondleiding aan in dit huis-als-museum. Soms lijkt de VOC-tijd wat doorgeschoten in het interieur en loop je tegen een misplaatste boeddha aan.

Hoe slapen we?
De Deluxe Landhuiskamer op de bovenste verdieping biedt uitzicht over de Engelse tuin. Good night service betekent: een bed breder dan het lang is en dat al voor je ligt opengeslagen als je na een copieus diner binnenrolt. Lief, die chocolaatjes, maar er past niks meer bij. Dat speciale zandmatje naast het bed is top, komt het strand niet tussen de lakens.

En hoe is het ontbijt?
Roerei, zalm, biologisch brood. Fruit en yoghurt. En mini-kaneelbroodjes waar ik niet vanaf kan blijven.

Wat kun je er doen?
De duinen in, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. En dan 's avonds als een barones tafelen bij De Vrienden van Jacob, het sterrenrestaurant in het hotel. Sommelier Milton Verseput draagt soepel koutend dit heerlijke avondje.

Prijs(indicatie): 190 euro per nacht - info@duin-kruidberg.nl
Marie Wanders

Weilandidylle in Heeten, Overijssel Beeld .
Weilandidylle in Heeten, OverijsselBeeld .

Weilandidylle

Waar zitten we?
Midden in een weiland, met onze eigen koe. Die krijg je erbij op de boerderij van de enthousiaste boer Frans en boerin Truus. Dit alles speelt zich af in Heeten, Overijssel.

Wat is daar zo bijzonder?
De rust. En de Grondulow. Ja, zo heten ze, Grondulows: duurzame bungalows met een grasdak. Die hebben ze midden in een weiland gebouwd. Je slaapt er dus tussen de koeien. Het is vooral de hartelijkheid van de boer en de boerin die ons het gevoel geven ver weg van de Randstad te zijn.

Hoe slapen we?

Er heerst stilte in de Grondulow. En wat een ervaring om na het wakker worden een koe recht in de ogen te kunnen kijken.

Wat kun je er doen?

Veel! Ook kinderen. Boer Frans vindt het leuk als je meehelpt met het melken en het voeren van de koeien. Je kunt kalfjes de fles geven, eieren rapen en hutten bouwen in de hooischuur. Maar ook zwerven over de akkers en als het weer tegenzit zijn er duizend spelletjes beschikbaar. Het is vooral de ervaring van het landelijke, die is magisch. Geniet van de beesten, drink de melk rechtstreeks uit de koe, wandel en maak een praatje met de boer.

Prijzen variëren per Grondulow - koeindekost.nl
Jaap Biemans

Herberg in de aap in Bergen, Noord-Holland Beeld .
Herberg in de aap in Bergen, Noord-HollandBeeld .

Auberge in Bergen

Waar zitten we?
In Bergen, Noord-Holland. Het dorp heeft een centrum vol mooie terrassen en restaurants. En verderop natuurlijk een lekker breed strand. Wij logeren bij herberg In de Aap.

Wat is daar zo bijzonder?
Eerst was er een b&b met deze naam. Inmiddels is die uitgebreid met een 'herberg': een voormalig winkelpand. Wij zitten er met twaalf vrouwen, en hebben daarom een huiskamer met houtkachel en huisrestaurant tot onze beschikking.

Hoe slapen we?
De mooie kleuren op de wanden en tegels in de badkamer ademen een mediterrane sfeer. Ook fijn: wit linnengoed, prima matrassen en dikke HEMA-handdoeken.

Zijn er verbeterpunten?

Zeker. De schilderijen van een plaatselijke kunstenares mogen weg. Amy Winehouse kijkt dreigend van het schildersdoek de kamer in. Ook een fijn Nespresso-apparaatje bij het ontbijtbuffet hoort er eigenlijk wel bij.

Verder nog iets?

Ja, het terras ligt er wat slordig bij. Maar met het centrum om de hoek is dat geen probleem.

Vanaf 65 euro per nacht - indeaap.com
Corinne van Duin

Meer over