Reizen

Bella Bari

Bari is de hoofdstad van Puglia, de regio in de hak van Italië is de bakermat van de Italiaanse keuken. En Sinterklaas ligt er begraven.

null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde

Hij is het echt: Sint-Nicolaas. Beschermheilige van vreemdelingen, apothekers, prostituees, kooplieden, studenten, dieven en ongetrouwde vrouwen. Schutspatroon van zeelieden. Vriend en weldoener van Nederlandse en Belgische kinderen. En nu staat zijn beeld, met staf maar zonder mijter, ons aan te staren in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari.

We staan in de basiliek van Sint-Nicolaas. Het populairste heiligdom onder de ruim 330 duizend Baresi. Feestplek tijdens de processies en vereringen elk jaar in begin mei. Bedevaartsplaats voor zowel katholieken als orthodoxe christenen, omdat in de basiliek, in de crypte, een groot deel van de resten van Sint-Nicolaas liggen begraven.

Beeld van Sint-Nicolaas in de Sint- Nicolaaskerk van Bari. Beeld Sanne De Wilde
Beeld van Sint-Nicolaas in de Sint- Nicolaaskerk van Bari.Beeld Sanne De Wilde

Eind 11de eeuw zouden deze door plaatselijke vissers heimelijk zijn meegenomen uit het Turkse Myra. Daar, nabij het huidige Demre, zou Sint-Nicolaas bij leven mensen in nood hebben geholpen en wonderen hebben verricht. Het verklaart waarom Turkije herhaaldelijk liet weten Sint-Nicolaas' resten terug te willen; een stukje bovenarm en een voet van de beroemde bisschop zouden begraven liggen in een reliekkistje in Antalya.

In Bari moeten ze echter niets weten van de verzoeken uit Turkije. Hun Sint-Nicolaas hoort in deze speciaal voor hem gebouwde basiliek. Hoe sober het 12de-eeuwse kerkgebouw in Bari er ook uitziet met zijn twee ongelijke torens en kale, witgrijze kalkstenen binnenkant. Maar genoeg over Sint-Nicolaas. Bari, hoofdstad van de regio Puglia - in de hak van de Italiaanse laars - heeft zo veel meer te bieden dan alleen zijn geliefde heilige.

Agenten te paard in Martina Franca. Beeld Sanne De Wilde
Agenten te paard in Martina Franca.Beeld Sanne De Wilde

Doolhof

Een bekende uitspraak onder Bari's inwoners luidt ook: 'Se Parigi avesse il mare, sarebbe una piccola Bari' ('Als Parijs een zee had, zou het een klein Bari zijn'). Dat is een tikkeltje overdreven, maar slenter door de wirwar aan straatjes en steegjes van de oude stad en je stuit op indrukwekkende Romeinse, Byzantijnse en Arabische sporen. Kijk niet raar op als je de weg kwijtraakt: ooit werd het doolhof door de Baresi gebouwd om indringers in verwarring te brengen.

Verwonder je over het grote kasteel dat de Noormannen er bouwden. Over de honderden bogen die je er tegenkomt, zoals Arco delle Meraviglie, die volgens legenden in één nacht zouden zijn gebouwd zodat een jongen uit Bari via de onderdoorgangen stiekem zijn vriendin kon blijven ontmoeten. Of Arco Basso, waar oude vrouwtjes nog altijd in de openlucht pasta orrecchiette (oortjespasta) maken of sgagliozze (gefrituurde blokjes polenta) bereiden.

De oude binnenstad van Cisternino. Beeld Sanne De Wilde
De oude binnenstad van Cisternino.Beeld Sanne De Wilde

Je zou bijna vergeten te slenteren over de lange boulevard 'Lungomare', waar vissers dagelijks hun verse vangst aanbieden. Of op ontdekkingstocht te gaan langs de kust en in het achterland tussen Bari en Brindisi. Het landschap, met de glooiende wegen langs olijfbomen en wijngaarden, doet niet onder voor Toscane.

In schitterende stadjes als Locorotondo, met een cirkelvormig stratenplan, of rond de kubusvormige witgekalkte huisjes van Ostuni kom je nauwelijks toeristen tegen - wel verliefde stelletjes in Polignano a Mare, zwevend tussen hemel en zee. Het is de geboorteplek van zanger Domenico Modugno, die met het liedje Nel blu dipinto di blu derde werd op het Eurovisie Songfestival van 1958 in Hilversum, een liedje dat hier en overal ter wereld nog altijd enthousiast wordt meegezongen: 'Volare, oh oh. Cantare, oh oh oh oh.'

koffiebranderij Cisternino. Beeld Sanne De Wilde
koffiebranderij Cisternino.Beeld Sanne De Wilde

Eerlijk eten

Liefhebbers van eerlijk eten kunnen hier hun hart ophalen; de regio wordt de bakermat van de Italiaanse keuken genoemd. Zo kun je in het barokke stadje Martina Franca onthaasten aan tafel bij Osteria del Coco Pazzo, waar chef Stefano Collucci indruk maakt met zijn gefrituurde bloemen en antipastischotels. Of ga naar Ceglie Messapica waar je kaas kunt proeven uit de eigen kaasgrot van Lillino Silibello en Angela Amico, die met hun restaurant Cibus al jaren voorop lopen in de slowfoodbeweging.

Uiteindelijk is Alberobello het bijzonderst. Het dorp bestaat uit zo'n 1.500 trulli, grappige, witgekalkte, ronde huisjes gemaakt van brokken steen zonder cement. Ooit zo gebouwd zodat ze makkelijk en snel weer konden worden afgebroken als de fiscus langskwam. Bezoek de Trullo Sovrano, het enige puntmutshuisje met twee verdiepingen, op de Piazza Sacramento. Of steek een kaarsje op in de trullikerk van Sint Antonius, patroonheilige van verloren voorwerpen, het huwelijk en reizigers.

Trulli-huisjes in Alberobello. Beeld Sanne De Wilde
Trulli-huisjes in Alberobello.Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde
null Beeld Sanne De Wilde
Beeld Sanne De Wilde

Praktische informatie

Hoe kom je er?
Bari is de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan de regio Puglia. Brindisi voor het midden en zuiden van Puglia, waar je onder meer Marina di Pescoluse vindt, een strand dat door zijn heldere zee de bijnaam 'de Malediven van Puglia' heeft.

Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks naar Bari met Transavia (transavia.com) Ryanair vliegt je vanaf Eindhoven rechtstreeks naar Brindisi en vanaf Maastricht naar Bari (ryanair.com).

Voor meer informatie over Puglia: viaggiareinpuglia.it

Meer over