Bekendste reuzenraden ter wereld

Hong Kong opende vrijdag het nieuwe reuzenrad The Hong Kong Ferris Wheel voor publiek. Het rad is 60 meter hoog en staat aan het havenfront van de Chinese stad. Het rad moet een onbelemmerd uitzicht bieden over Hong Kong. Critici betwijfelen echter het nut van de attractie naast de uitzichten vanaf nabijgelegen wolkenkrabbers. Hong Kong kan zichzelf hoe dan ook toevoegen aan de lijst van steden met veel besproken reuzenraden. De tien bekendste reuzenraden op een rijtje.

Hong Kong opende vrijdag het nieuwe reuzenrad The Hong Kong Ferris Wheel voor publiek. Beeld Johannes Eisele
Hong Kong opende vrijdag het nieuwe reuzenrad The Hong Kong Ferris Wheel voor publiek.Beeld Johannes Eisele

London Eye, Londen

De London Eye geeft een panorama uitzicht over het centrum van Londen. De attractie is 135 meter hoog en staat op nummer vier in de lijst van hoogste reuzenraden ter wereld. Het rad draait 1 kilometer per uur. Met deze snelheid kunnen passagiers opstappen terwijl het rad blijft draaien. De London Eye draait ruim 8000 rondjes per jaar en draait bijna 3 miljoen bezoekers per jaar rond.

London Eye torent boven de stad Londen uit. Beeld Dominique Faget
London Eye torent boven de stad Londen uit.Beeld Dominique Faget

Riesenrad, Wenen

Één van de oudste reuzenraden ter wereld staat in Wenen. Das Wiener Riesenrad werd in 1897 gemaakt ter ere van de Oostenrijkse keizer Franz Josef I. Het reuzenrad van 65 meter hoog werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd. Na een restauratie verscheen het Riesenrad in verschillende films zoals de thriller Scorpio (1973) en James Bond film The Living Daylights (1987).

Wonder Wheel, New York

Het reuzenrad Wonder Wheel is in 1920 gebouwd door 'The Eccentric Ferris Wheel Company' en staat op Coney Island in Brooklyn. Het reuzenrad is 46 meter hoog en kan 144 passagiers per keer meenemen. De attractie draaide sinds de opening in 1920 meer dan 35 miljoen keer rond.

Pacific Wheel, Santa Monica

De Pacific Wheel staat sinds 1996 op de pier van Santa Monica, met uitzicht op de kustlijn van Californië. Het originele rad werd in 2008 vervangen door een bijna identieke versie. De Pacific Wheel draait nu volledig op zonne-energie en wordt verlicht door 160.000 LED lampen.

De Pacific Wheel op de Santa Monica Pier. Beeld Mark Ralston
De Pacific Wheel op de Santa Monica Pier.Beeld Mark Ralston

Tianjin Eye, Tianjin

De Tiajin Eye is het enige rad gebouwd op een brug. De Tianjin Eye is 120 meter hoog en draait over de Hai rivier, terwijl auto's eronder door rijden op de Yongle brug. Er gaan circa 770 passagiers per uur mee op het reuzenrad.

Cosmo Clock 21, Yokohama

Dit reuzenrad in Japan was van 1989 tot 1997 het hoogste reuzenrad ter wereld. Nu is de Cosmo Clock 21 nog wel de grootste klok ter wereld. Het rad is 107 meter hoog en staat in het Cosmo World pretpark. Een ritje duurt ongeveer 15 minuten.

Big O, Tokyo

Tokyo heeft een bijzonder reuzenrad aan de Big O. Dit rad is het eerste 'open' reuzenrad, gebouwd zonder spaken of middenas. Het attractiepark Tokyo Dome City laat de naastliggende achtbaan Thunder Dolphin door het centrum van het reuzenrad razen met ruim 128 kilometer per uur.

Een achtbaan raast door het reuzenrad Big O. Beeld Yoshikatsu Tsuno
Een achtbaan raast door het reuzenrad Big O.Beeld Yoshikatsu Tsuno

The High Roller, Las Vegas

De nieuwste attractie op de strip van Las Vegas is het reuzenrad The High Roller. De constructie is ongeveer 168 meter hoog en zette daarmee, bij de opening begin dit jaar, een nieuw wereldrecord. The High Roller is deel van een nieuw winkel- en entertainment complex bij het befaamde Caesars Palace hotel.

Het uitzicht vanaf het hoogste reuzenrad ter wereld, The High Roller in Las Vegas Beeld Ethan Miller
Het uitzicht vanaf het hoogste reuzenrad ter wereld, The High Roller in Las VegasBeeld Ethan Miller

Singapore Flyer, Singapore

Het reuzenrad Singapore Flyer is 165 meter en werd door The High Roller verstoten van de nummer-1 positie als hoogste reuzenrad ter wereld. De Flyer werd in 2008 geopend voor publiek. Later dat jaar werd de draai van het rad in tegengestelde richting gezet, na advies van experts in de eeuwenoude filosofie feng shui.

Het reuzenrad Singapore Flyer werd in 2008 geopend en staat op nummer 2 als het hoogste reuzenrad ter wereld. Beeld How Hwee Young
Het reuzenrad Singapore Flyer werd in 2008 geopend en staat op nummer 2 als het hoogste reuzenrad ter wereld.Beeld How Hwee Young

Texas Star, Dallas

De Texas Star is het centrale punt van de Texas State Fair sinds 1985. Ook dit reuzenrad onderging een duurzame metamorfose. De 16.000 lichten werden vervangen door een LED systeem. Het rad is circa 65 meter hoog, het hoogste reuzenrad van Noord-Amerika.

Meer over