de gidsmodetrend

Back to bleek - maar laat aanstellerige scheuren en doodgebleekte items voor de jeugd

Een trend terug van weggeweest, maar met een emmer chloor zul je Cécile Narinx deze keer niet meer zien. Het modeverschijnsel van deze week: snowwashed denim.

McCartney. Beeld Team Peter Stigter
McCartney.Beeld Team Peter Stigter

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Wie net als ik in de jaren tachtig heeft gepuberd kan zich ongetwijfeld herinneren dat de stonewashed spijkerbroeken – zo stijlvol geïntroduceerd door Nick ‘I’ve heard it through the grapevine’ Kamen in de wasserette – werd opgevolgd door zijn agressievere broertje: de snowwashed denim: zo hevig gebleekt dat-ie bijna wit was. En net zoals elke lelijke trend van weleer is ook deze weer terug, ook nog eens in combinatie met een soort batik-, of beter gezegd tie & bleach-variant.

Balmain. Beeld Team Peter Stigter
Balmain.Beeld Team Peter Stigter

Welke merken? En hoe dan?

Niet de minsten: ultrahippe roergangers Olivier Rousteing van Balmain en Hedi Slimane van Celine stuurden intens gebleekte non-fit broeken de plankiers op, net als Maria Grazia Chiuri van Dior, die een deftig bar-gilet combineerde met een stoere broek. Stella McCartney en Isabel Marant, zo’n beetje de coolste vrouwelijke ontwerpers, maakten ook een diepe buiging naar de eighties en hulden zowel mannen als vrouwen in snowwashed spijkergoed. Maar er was meer: ook good old Missoni deed mee, new kid Off-White en de avantgardistische Japanner Junya Watanabe.

Celine. Beeld Team Peter Stigter
Celine.Beeld Team Peter Stigter
Marant. Beeld Team Peter Stigter
Marant.Beeld Team Peter Stigter
Watanabe. Beeld Team Peter Stigter
Watanabe.Beeld Team Peter Stigter

Hoe gaan wij het dragen?

Bij trends die je als tiener al een keer hebt voorbij zien komen en waar je (geef maar toe) zelf vrolijk aan hebt meegedaan, is het zaak om bij de tweede ronde niet eruit te gaan zien alsof je je ouwe kloffie uit 1986 weer hebt teruggevonden. Zo heb ik als tiener ooit een Levi's 501 in een emmer met chloorwater gebleekt. Die broek moet nog ergens zijn, maar ik gun ‘m z’n rust. Laat aanstellerige scheuren en doodgebleekte items voor de jeugd van tegenwoordig. Draag gerust bleached denim, maar dan wel in de vorm van mooi gemaakte kleren.

DEZE ZOMER IN DE MODE
Wat gaan we dragen deze zomer? Van rozen tot de strik: een overzicht van de trends om u op weg te helpen.

Valkuilen vermijden doe je zo

Zelden was er een foto die beter illustreert wat er allemaal fout kan gaan als je niet weet te doseren dan deze heerlijke kiek van Britney Spears en Justin Timberlake, die in een grijs of nee, denimblauw verleden (1998-2002) vaste verkering hadden. Allereerst Britney: denim voor een avondjurk: niet doen. Tasje in hetzelfde materiaal als de jurk: niet doen. Kristallen choker boven een hoerenmadammendecolleté: oef! Dan Justin: een te lange broek met patches onder een te groot bijpassend jasje: moeilijk. Lichtblauw shirt eronder: saai. Denimhoed erbij: carnavalesk. Derrick-zonnebril op een binnenlocatie: potsierlijk. Maar überhaupt is fashion twinning met je liefje eerder aandoenlijk dan cool.

Britney en Justin laten zien hoe het níét moet. Beeld Getty Images
Britney en Justin laten zien hoe het níét moet.Beeld Getty Images

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Het kan zo simpel zijn, dubbel denim dragen inclusief jeanshoed, en er toch superstijlvol bijlopen. Het helpt natuurlijk als dat denim aan en op de prachtige Lauren Hutton gedragen wordt, zeker, maar in dit korte stijlcollege dient vooral de aandacht gevestigd te worden op het witte T-shirt, dat het blauw doorbreekt en extra schwung geeft. Dit is een perfect nonchalant tandpastawit T-shirt met niet te wijde mouwen en een niet te nauwe hals, met een niet te breed boord. Seksloos wordt het door de behaloze dracht absoluut niet. NB: navolgen alleen als de buste niet wordt getart door de zwaartekracht en een nat pak uitgesloten is.

Lauren Hutton, circa 1974, perfect nonchalant en superstijlvol tegelijk. Beeld Getty Images
Lauren Hutton, circa 1974, perfect nonchalant en superstijlvol tegelijk.Beeld Getty Images

In het winkelmandje

Tomboy jeans van Iben, € 210 Beeld
Tomboy jeans van Iben, € 210
Jeans met witte bovenkant van Pepe Jeans, € 115 Beeld
Jeans met witte bovenkant van Pepe Jeans, € 115Beeld
Jeans met stropdaspijpen van Kings of Indigo, € 139 Beeld
Jeans met stropdaspijpen van Kings of Indigo, € 139Beeld
Shorts van Levi's,  € 64,95 Beeld
Shorts van Levi's, € 64,95
Vissershoed van Monki, € 15 Beeld
Vissershoed van Monki, € 15Beeld
Meer over