ConcertrecensiePop

Arcade Fire overwint in Ahoy met overrompelende energie

Mathijs de Groot
Win Butler van Arcade Fire. Beeld Ben Houdijk
Win Butler van Arcade Fire.Beeld Ben Houdijk

Arcade Fire
Pop
11/6, Ahoy Rotterdam


Het zat erin dat Arcade Fire, zouden ze in Nederland spelen, Ahoy zou aandoen. De laatste show (festivals niet meegerekend) gaf de Canadese band in wat toen nog de Heineken Music Hall heette. Dat was zeven jaar geleden. Inmiddels past een kleinere zaal niet meer bij Arcade Fires statuur.

De speelomstandigheden in Ahoy zijn uitdagend. Het geluid laat zich er lastig sturen. Nergens anders is sfeer minder vanzelfsprekend dan in Rotterdam. De zaal kan een imponerend donkere massa zijn, die niet makkelijk is mee te krijgen.

Overrompelend

Maandagavond overwint Arcade Fire het probleem met opvallend gemak. De energie van het negental op het podium is overrompelend. In de opener Everything Now zingt iedereen op het podium luidkeels mee. Er wordt op en neer gesprongen, een spontane zoen uitgedeeld. De band speelt zo solide, dat je het ene klokkenspel of synthesizermelodietje dat haast in de geluidsbrij verdrinkt, vergeeft.

Win Butler is goed bij stem. Een enkele keer klinkt een ‘everyone okay?’. Meer niet. En dat siert Butler, die de hele avond geen greintje gemakzucht of geforceerd showgedrag vertoont.

Butler zingt zijn liedjes met grote aandacht. Als hij een enkele keer dan toch de verhoging voor het podium bestijgt, is de ontlading extra groot. Fraai ook is zijn aandeel in het ingekeerde My Body is a Cage. Dat begint klein, wordt steeds harder en gaat op het hoogtepunt over in het blijmoedige The Suburbs. Het nummer valt als een warme deken over de zaal.

Met overtuigend gebrachte contrasten als deze leidt Arcade Fire het publiek twee uur kriskras door zijn indrukwekkende oeuvre. Spanning ontbreekt daarin haast geen moment.

Verbetering: In een eerdere versie van deze recensie stond dat Arcade Fire voor het laatst in Nederland speelde in de Heineken Music Hall. Dat was het laatste concert in een zaal, de band speelde in de tussenliggende zeven jaar wel op festivals in Nederland.

Meer over