Arabische Liga dreigt Disney met boycot

De Amerikaanse amusementsfabriek Disney is plotseling verwikkeld geraakt in het vredesproces in het Midden-Oosten. Arabieren zijn woedend over de Israëlische bijdrage aan een 'millenniumdorp' dat binnenkort wordt geopend in Disney World in Florida....

Israël toont zich in het Disney-project met Jeruzalem als hoofdstad. In komende vredesbesprekingen met de Palestijnen moet echter nog worden beslist over de status van Jeruzalem. De Palestijnen eisen het Arabische deel van Jeruzalem op als hoofdstad van een eigen staat.

Een maquette van de omstreden bijdrage aan de expositie in de Verenigde Staten werd enkele weken geleden met veel fanfare in Israël onthuld, maar het duurde even voordat de Arabieren in het geweer kwamen. De Verenigde Arabische Emiraten willen nu dat de organisatie van Arabische landen, de Arabische Liga, een boycot van Walt Disney Co. instelt als de 'beledigende' inzending niet wordt geschrapt. In het verleden boycotte de Liga landen die Jeruzalem erkenden als hoofdstad van Israël.

Volgens berichten uit de VS zwicht Disney niet voor dreigementen. Het 'milleniumdorp' is volgens het concern bedoeld om bezoekers 'een wereld zonder grenzen te tonen', een smeltkroes van culturen en tradities. Ook wees Disney erop dat Marokko en Saudi-Arabië present zullen zijn op de expositie. Een Saudische prins bezit 20 procent van het Disney-park bij Parijs.

Meer over