De GidsStijlpastoor

Als je dan opteert voor zo'n all-black ensemble, doe het dan goed zoals Joop van den Ende laat zien

Esquire’s hoofdredacteur Arno Kantelberg behandelt wekelijks een thema uit zijn persoonlijke stijlhandboek. Deze week: als u alleen maar zwart wilt dragen bij een feestelijke gelegenheid, kijk dan eens hoe het niet moet.

Joop van den Ende met partner Janine Klijberg tijdens de inloop bij de  première Porgy and Bess.

 Beeld
Joop van den Ende met partner Janine Klijberg tijdens de inloop bij de première Porgy and Bess.

Ongetwijfeld omdat de volledige cast van Porgy & Bess van De Nationale Opera gekleurd voor de dag kwam (testamentair afgedwongen door componist George Gershwin – z’n tijd nogal vooruit), was op de première ook het publiek bonter dan ze gewend zijn bij DNO. Dat leverde meteen resultaat op, want als Surinamers uitgaan, gaan ze ook echt úit. Het leek warempel alsof het blekere smaldeel der natie van de weeromstuit ook een tandje had bijgeschakeld. Mooi.

Wat me ook opviel: in toenemende mate wordt er door heren op lopers geopteerd voor een geheel zwarte outfit. Ik zie liever afwisseling in kleur omdat het lijnenspel dan dynamischer wordt, maar goed, áls je dan opteert voor zo’n all-black ensemble, doe het dan goed. Bijvoorbeeld zoals theaterpatroon Joop van den Ende laat zien, in een prima pak dat naar ik aanneem van Italiaanse herkomst is gezien de vorm van de borstzak (als een barchetta, een bootje). Overhemdboord, revers en das zijn perfect op elkaar afgestemd, magnifiek. De broek is mooi op lengte en het accessoire (in dit geval de das) is het meest glimmende der kledingstukken, zoals het hoort.

Op de rode loper meldde zich ook, opvallend monter, minister Ingrid van Engelshoven van OCW. De meneer aan haar zijde leek me geen lezer van dit cursiefje. De mouwen van het enigszins rubber ogende jasje reiken helemaal tot aan de knokkels en de schouders hellen over alsof het knaapje er nog in zit. Omdat de te lange broek zich ophoopt bij de enkels verschiet hij in een zandlopervorm. Het onderste knoopje van de jas is op slot gezet, een betreurenswaardige handeling die de heupen van meneer even het idee van een Kips leverworst moet hebben gegeven.

Ingrid van Engelshoven  met partner tijdens de inloop bij de première Porgy and Bess. Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Ingrid van Engelshoven met partner tijdens de inloop bij de première Porgy and Bess.Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Meer over