DE GIDSTABLETEDITIE

Alle verhalen over opruimen en schoonmaken: lees het in de tableteditie

De afgelopen week schreven veel over opruimen en schoonmaken. We bundelden deze verhalen en meer in een speciale tableteditie.

null Beeld PUTPUT
Beeld PUTPUT

TABLETEDITIES VAN DE KRANT

Steeds meer abonnees lezen de krant met de nieuwe tablet-editie. U vindt er elke dag de verhalen uit de papieren krant, inclusief video’s, podcasts, animaties en interactieve elementen. Op zon- en feestdagen, wanneer er geen krant in de brievenbus verschijnt, brengen we regelmatig speciale (thema)edities uit.

Een georganiseerd en opgeruimd huis is gemakkelijker aan te leren dan je denkt. En ik kan het weten, want nog zo’n half jaar geleden propte ik alle tassen en jassen in een hoek in de gang, kreeg ik keukenlades alleen maar met geweld dicht en was mijn kledingkast een dramatische bende. Sinds we in oktober bij de Volkskrant Gids een ‘opruimchallenge’ in het leven hebben geroepen is alles anders. En dat klinkt als een overdreven reclameverhaal, maar dat is het toch niet.

De meeste mini-challenges verzon ik zelf (kruidenkastjes opruimen, het halletje leeg houden en afwas meteen de vaatwasser in) omdat ik die vergeten hoeken in huis zelf irritant vond. En met mij duizenden mensen die zich aan hadden gemeld voor De Volkskrant Oktober Opruim Challenge. Niet eerder kregen we zoveel bijval en herkenning op onze verhalen.

In oktober liet ik mijn kledingkast doorlichten door styliste Chiara Spruit: heel fijn om alles eens goed te sorteren en te begrijpen waarom ik sommige kleding nooit aandeed en toch maar in mijn kast liet hangen. Onlangs belde ze me uit het niets op. Ze wilde weten hoe mijn kast er nu bijstond. ‘Goed, dank je!,’ kon ik gelukkig zeggen. Dat kwam natuurlijk door haar sessie een half jaar geleden. Maar ook doordat ik op Netflix bij Marie Kondo had gezien hoe je slim truien en broeken kon opvouwen. En waarom meld ik dit hier? Omdat na ruim veertig jaar zwijnenstal in een wijde omtrek rond mijn kledingzone, het nu al maandenlang supergeorganiseerd is. Ik ben oprecht elke dag blij als ik die kast open doe. Ik gun dit iedereen.

Het voorjaar is een logisch moment om het huis onder handen te nemen. Daarom hebben we juist nu weer allemaal nieuwe artikelen gemaakt om te inspireren. Waarom is de Grote Schoonmaak juist in de lente? Hoe krijg je het ‘rommelvagevuur’ (de schuur) op orde? Al dat schoonmaken, kan dat ook duurzaam? En goed weggooien, hoe doe je dat? Waar zijn ze bij een kringloopwinkel blij mee? We geven op al deze vragen antwoord in deze speciale editie over De Grote Voorjaarsschoonmaak.

Meer over