ReportageKronplatz

Alle redenen waarom Kronplatz het beste skioord van de Alpen is

Skigebied Kronplatz in het Italiaanse Zuid-Tirol mag zich het beste skioord van de Alpen noemen. Onder meer dankzij twee opvallende musea bovenop de berg.

De chalets van Graziani op 2.080 meter hoogte. Beeld Noel van Bemmel
De chalets van Graziani op 2.080 meter hoogte.Beeld Noel van Bemmel

Eerst kijk je naar versnelde filmbeelden van ijzige bergtoppen en woeste wolkenluchten. Rondtollende sterrenstelsels benadrukken dat hier oerkrachten aan het werk zijn. Dan voelt de bezoeker zich best klein, op zijn skischoenen, klossend over de betonnen vloer in een voormalig gondelbaanstation. Langzaam opent het cirkelvormige filmscherm zich, zoals het diafragma van een cameralens, en een weids uitzicht over de besneeuwde Dolomieten verschijnt. Kijk schuin omlaag en je ziet waaghalzen zwarte piste 2B af suizen.

Een gekke plek voor een nieuw fotografiemuseum. Lumen in het Italiaanse skioord Kronplatz in Zuid-Tirol pakt de bezoeker bij zijn skipak en dompelt deze in een bad van licht en donker, kosmische kleuren en duizelingwekkende beweging. Niet echt wat je verwacht tijdens een dagje skiën. Maar ze moesten wat met dat oude station op 2.275 meter. Kun je meteen doorlopen naar het futuristische bergmuseum verderop, van de befaamde architect Zaha Hadid.

Het uitkijkterras van bergmuseum MMM Corones van architect Zaha Hadid. Beeld Noel van Bemmel
Het uitkijkterras van bergmuseum MMM Corones van architect Zaha Hadid.Beeld Noel van Bemmel

De concurrentie is moordend in de Alpen. Kleine skistations gaan dicht omdat ze de hoge kosten voor sneeuwkanonnen niet kunnen opbrengen. Grote skistations investeren jaarlijks miljoenen euro’s in snellere gondels, verwarmde stoeltjesliften en ruimere appartementen met panoramaruiten. Maar hoe moderner de infrastructuur, hoe vroeger op de dag skiërs afhaken. Na tien, vijftien keer de berg op en af, houden de meeste wintersporters het wel voor gezien. En dus investeren bergdorpjes in zwemparadijzen, luxe Alpenspa’s, tokkelbanen, snowbiketrails en toprestaurants.

De pistes zijn nog dicht als ik de gespen van mijn skischoenen dichtklap. Vanaf het nieuwe chalet Graziani, net onder de top van de berg, kun je een lange rode piste naar beneden nemen. Helemaal alleen. Graziani is een typisch voorbeeld van een berghut die meer ruimte en luxe is gaan bieden, met behoud van alpenrustiek. Dus bekijken we de zonsondergang vanuit een buitenbad en bestellen we speckknödel met runderbouillon bij een meisje in dirndl. Hotel Hubertus in het dal biedt sinds kort een 25 meter lang dakzwembad dat boven de grond zweeft. Zulke grappen verwachten gasten van een gebied dat 60 euro per dag vraagt voor een skipas.

Het houtgestookte buitenbad van Graziani’s chalets. Beeld Noel van Bemmel
Het houtgestookte buitenbad van Graziani’s chalets.Beeld Noel van Bemmel
Emil Hutschlechner, eigenaar van Graziani. Beeld Noel van Bemmel
Emil Hutschlechner, eigenaar van Graziani.Beeld Noel van Bemmel
Een serveerster bij Graziani. Beeld Noel van Bemmel
Een serveerster bij Graziani.Beeld Noel van Bemmel

‘De berg Kronplatz is eigenlijk een hele grote Panettone’, zegt bergmanager Andrea del Frari, verwijzend naar de Italiaanse feestcake. ‘Wit van boven, met rondom mooie steile wanden.’ Del Frari is trots dat zijn Kronplatz is verkozen tot beste skiresort van de Alpen 2018, na een enquête onder 46 duizend wintersporters in 55 skigebieden. ‘We scoren vooral met de kwaliteit van onze liften, onderhoud van de pistes en gastronomie.’ Kronplatz steekt, volgens Del Frari, 3 miljoen euro per jaar in nieuwe infrastructuur.

‘Dat gaat vanzelf’, zegt de bergbaas op een terras met uitzicht op de slalompiste. ‘Vijf bedrijven beconcurreren elkaar op deze berg. Daar merk je als gast niks van. Maar het liftbedrijf dat de meeste klanten vervoert, ontvangt de meeste inkomsten. Hoe korter de wachttijd, hoe prettiger de rit en hoe mooier de piste, hoe groter de kans dat een bezoeker jouw lift voor een tweede keer neemt.’

‘We staan niet graag in de rij’, vertelt een Kroatisch gezin in de gondel. ‘Nergens zijn de liften zo goed en het is maar vier uur rijden vanaf Zagreb.’ Een man uit München verruilde het Oostenrijkse skioord Sölden voor Kronplatz. ‘Ik word een dagje ouder, de pistes zijn hier relaxter.’ Een vader met twee dochters uit Moskou verzekert dat Kronplatz een stuk rustiger en goedkoper is dan het Russische skioord Sotchi.

Eigenlijk zijn de nieuwe musea bedoeld om Kronplatz aantrekkelijker te maken voor zomergasten. ‘Die komen naar de Alpen voor stilte, koeien in de bergwei en berghutten waar ze nog kaas maken’, zegt de bergbaas. ‘Niet voor een berg vol skiliften.’ Daarom bestelde Kronplatz een cool panoramaplatform bij toparchitect Zaha Hadid. Na inmenging van de befaamde bergbeklimmer en streekgenoot Reinhold Messner, werd dat een strak museum over bergsport: MMM Corones. Het oordeel van de meeste bezoekers: van buiten is dat museum interessanter dan van binnen.

Het omgekeerde geldt voor het pas geopende fotografiemuseum Lumen. Het oude liftstation uit 1963 is loeistrak gerenoveerd - zeker - maar de expositie en het glazen restaurant Alpinn van de creatiefste kok van Zuid-Tirol - Norbert Niederkofler, die al een restaurant met drie Michelinsterren runt in het nabijgelegen Alta Badia - bieden ook echt een bijzondere ervaring. Echtgenote en gastvrouw Christine Lasta: ‘Michelin hoeft van ons niet langs te komen. Dit restaurant is Norberts hobby.’

Tina Adams, manager van museum Lumen.  Beeld noel van bemmel
Tina Adams, manager van museum Lumen.Beeld noel van bemmel

Bestel beekforel en je krijgt tartaar in de vorm van een vis die zwemt in een crème van mierikswortel en druppels basilicumolie. De rug glinstert door visseneitjes, de vinnen zijn krokante velletjes huid. Of bestel een carbonara en je krijgt een kom fusilli van spelt, met een biologisch ei, boterzachte lardo, krokant spek van de boer en een scherpe bergkaas. Geheel volgens Niederkoflers filosofie cucina di montagna: koken met lokale ingrediënten. Vandaar die ingemaakte groentes en ketchup van pruimen.

Alpinn steekt als een glazen paviljoen uit de zijkant van fotografiemuseum Lumen. Met uitzicht rondom over de Dolomieten. Na de lunch klos je op je skischoenen door het strakke museum. ‘We wilden iets actievers bieden dan zwart-witfoto’s uit het staatsarchief’, zegt manager Tina Adams. Dus beleven bezoekers een helikoptervlucht met een VR-bril, verschuiven ze panelen om de achterkant van beroemde bergen te bekijken, bekijken hoogtevreesopwekkende foto’s op vloer en plafond. Maar het hoogtepunt is een spiegelzaal met caleidoscopische beeldprojecties waar je jezelf in verliest. Zeer Instagramwaardig.

Restaurant Alpinn, van Norbert Niederkofler, de meest creatieve kok van Zuid-Tirol. Beeld Noel van Bemmel
Restaurant Alpinn, van Norbert Niederkofler, de meest creatieve kok van Zuid-Tirol.Beeld Noel van Bemmel
Andreea Prundeanu, serveerster van Alpinn. Beeld Noel van Bemmel
Andreea Prundeanu, serveerster van Alpinn.Beeld Noel van Bemmel

Als de gondels stoppen, keert de rust terug boven op de Kronplatz. Een van de weinige plekken in de Dolomieten met 360 graden uitzicht. Ga even zitten bij de vloeiende rondingen van Hadids museum - buiten gehoor van de happy-hourmuziek van het centrale restaurant. De ondergaande zon kleurt de bergtoppen roze en wordt weerspiegeld door de grote ramen van het museum. De pistes zijn allang dicht, als ik in het halfdonker terug ski naar mijn chalet - met de ogen dicht en de armen wijd (tip: doe dit niet te lang).

Hoe kom je er?

Kronplatz ligt 1.000 kilometer van Utrecht. Per vliegtuig is het te bereiken via Innsbruck. Vanaf het treinstationnetje van Perca is het tien stappen naar de skilift. Maar: dit station is lastig te bereiken (pak de trein van München naar Verona en stap over in Fortezza).

Een skipas Kronplatz kost € 254 voor zes dagen. De prijzen zijn verder redelijk, een cappuccino kost € 2,40.

Alles rustig in Kronplatz. Beeld Noel van Bemmel
Alles rustig in Kronplatz.Beeld Noel van Bemmel
Skiklas op de top van Kronplatz. Beeld Noel van Bemmel
Skiklas op de top van Kronplatz.Beeld Noel van Bemmel

Overnachten

Graziani biedt luxe chalets op een unieke locatie (vanaf € 200 per persoon met ontbijt en diner), maar ook kamers met douche op de gang voor € 73 halfpension per nacht. graziani.bz

Hotel Hubertus in Olang won prijzen met een warm dakzwembad dat 25 meter uit de gevel steekt. hotel-hubertus.com

Goedkoper slapen kan in nabijgelegen dorpjes als Gailerhof, Silentium en Monguelfo, die gratis shuttles bieden.

De beste boeken uit de wereldliteratuur, gerangschikt naar locatie

volkskrant.nl/lezenoplocatie

Ook in de buurt

Wie stilte zoekt, gaat langlaufen of sneeuwschoenwandelen in een zijdal als Gsiesertal en laat de kinderen skiën bij eenvoudig liftje.

In het dorp Bruneck staat zwemparadijs Cron4 met vijf zwembaden, een 75 meter lange glijbaan en 3.000 vierkante meter welness, 12 euro. cron4.it

Meer over