StijlpastoorBonte accessoires

Adjiedj Bakas, bewaar glans voor je smoking of voor een avondje naar de Toppers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is twee keer schrikken voor de prijs van een voor Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg als hij trendwatcher Adjiedj Bakas ziet.

Arno Kantelberg

Wie wil weten hoe de trendwatchers van Nederland aan hun opgeblazen cv en – dientengevolge – dikke auto komen, moet echt even het aprilnummer van de Quote lezen. Ik heb me altijd verbaasd over het succes van deze moderne sterrenwichelaars, maar blijkbaar bestaat er op bedrijfsbijeenkomsten de behoefte af en toe door een kakadoris bij de neus te worden genomen.

Adjiedj Bakas is de succesvolste kwakzal... eh, trendwatcher in zijn genre. Omdat Bakas weet dat succes je beste reclame is, komt hij volgens zijn site zelfs voor in lijstjes (‘Invloedrijkste Nederlanders volgens Sprout’) die helemaal niet bestaan. Dát noem ik nog eens toekomstvisionair vanuit je eigen kracht denken.

Adjiedj Bakas weet ook dat je in uiterlijke zin herkenbaar moet zijn, de mens als merk. Dus heeft hij van vlammend gekleurde dassen zijn handelsmerk gemaakt. Wat nog tot daaraan toe zou zijn als hij zijn pochet niet ook in dezelfde stof zou dragen. Twee keer schrikken voor de prijs van een.

Die bonte accessoires komen extra tot hun recht door het sobere canvas waarop hij schildert. Als decor voor zijn circusdassen opteert Bakas voor donkergrijze, op het oog bij de Gako gekochte en nogal ruim gedachte pakken, in patronen die je, dat moet ik hem nageven, zelden ziet.

Adjiedj Bakas  Beeld HH
Adjiedj BakasBeeld HH

Zo heeft het pak (bovenaan) een zogenaamde shadow stripe. Zo’n patroon werkt voortreffelijk op een voetbalveld (ik herinner me het heerlijk babyblauwe Le Coq Sportif-uittenue van Ajax uit de jaren tachtig), maar bij een charcoal pak krijgt het iets, tja, charlatannerigs. Bewaar glans voor je smoking of voor een avondje naar de Toppers. De shadow stripe in witte variant staat in Amerika niet voor niets bekend als pooierpak, meer iets voor feesten en partijen.

Ik heb best lang in de archieven gezocht, maar voor de combinatie van shadow stripe-pak en shadow stripe-overhemd (zie bovenaan dit stuk) heb ik geen categorie kunnen vinden. Maar misschien zit er een trend aan te komen die wij niet kunnen zien en Neerlands’ nattevingersjamaan wél. Die prestatie zou hij nog op zijn site kunnen plaatsen bij alle andere al dan niet imaginaire loftuitingen van derden aan zijn adres.

Op die site lees ik overigens ook dat Adjiedj Bakas meer dan een miljoen boeken heeft verkocht, al sluit ik niet uit dat hij daarbij de verkoopcijfers van Hans Christian Andersens De nieuwe kleren van de keizer heeft opgeteld.

Meer over