PLAT DU TOURETAPPE 3

21 recepten gebaseerd op de Tour. Vandaag: omelette aux pommes de terre

Het hoort niet: de Tour de France nu de nazomermelancholie zich al aandient. Gelukkig kookt de Volkskrant met de Tour mee: 21 dagen, 21 recepten.

null Beeld Rosa de Weerd
Beeld Rosa de Weerd

Etappe 3, maandag 31 augustus, Nice - Sisteron

Op 1 maart 1815 zette Napoleon Bonaparte voet aan wal in Golfe-Juan. Illegaal. Hij was immers afgezet en heerste nu als keizertje van Elba over het mini-eiland bij Toscane; een affront natuurlijk. Maar nu kwam hij terug om dwars door de Alpen naar Parijs te reizen, koning Louis XVIII te verjagen en vervolgens bij Waterloo voor een tweede keer verslagen te worden.

Etappe 3, maandag 31 augustus, Nice - Sisteron Beeld Rosa De Weerd
Etappe 3, maandag 31 augustus, Nice - SisteronBeeld Rosa De Weerd

‘La Route Napoléon’ volgt min of meer de weg die de keizer nam, met zijn trouwe aanhang met berenmutsen, zijn oorlogskas geladen op muilezels. Het was een barre tocht, met verschillende ravijnen, clues, die doorkruist moesten worden, passen als de Col du Pilon en Pas de la Faye en hoogvlakten waar nog sneeuw lag. Nu rijden daar de tourrenners en de organisatie merkt de etappe aan als ‘vlak’. Alles is relatief, zullen we maar zeggen. Wat eet je zo in de talloze eethuizen langs de weg van Cannes naar Sisteron? Ze heten Auberge Bonaparte, Hôtel L’Empereur, Restaurant Napoléon en serveren veelal de burgerlijke keuken van de voor-alpen en de Provence. Maar de keizer zelf was geen gastronoom. Ook in vrediger tijden interesseerde de maaltijd hem niets. De enige berichten omtrent majesteitelijke voeding op de tocht gaan over omeletten. Omelet hier, omelet daar, roefroef naar binnen gewerkt.

Omelette aux pommes de terre. Beeld Rosa De Weerd
Omelette aux pommes de terre.Beeld Rosa De Weerd

Omelette aux pommes de terre

Omelet met aardappel en room

Hoofdgerecht voor 2 personen

300 g vastkokende aardappelen

40 g boter

125 ml crème fraîche

Enkele eetlepels geknipte bieslook

4 eieren

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze met de helft van de boter in een koekenpan, dek af met een deksel en bak op niet te hoog vuur gaar in circa 15 minuten. Schud af en toe om. Bestrooi daarna met wat zout en meng er de helft van de crème fraîche en alle bieslook door. Wie wil, draait aan de pepermolen. Houd alles warm.

Roer de resterende crème los en meng er eerst één ei en dan de rest door. Voeg wat zout toe en klop kort los.

Verhit op hoog vuur de resterende boter in een koekenpan tot hij niet meer bruist en giet er de eieren in. Rubbel met een spatel in de eieren zodat de omelet dikker wordt, op alle plaatsen in de pan. Je bent tijdelijk bezig roerei te maken, zou je kunnen zeggen, maar je houdt eerder op. Laat dan rustig nog wat garen en stop op tijd; een Franse omelet moet niet gaar zijn. Verdeel de aardappelen over één helft en klap de omelet dubbel.

Meer over